irina_maria

За Вас този месец дава интервю Ирина Тодорова. Собственик на фирма "Аксиома"
Тя е от лицата, които не се виждат, но всички плетачи познаваме списанията Сабрина, Диана, Лена и машините за шиене Тойота благодарение на НЕЯ.
Ето какво разказва тя за нас:

Защо избрахте тази професия?
Изборът на професия или по-точно на професионална реализация обикновено става случайно. Тези случайности обаче, по някакъв начин са предопределени от съдбата. В нашия офис е експонирана една много стара крачна шевна машина. Тя е от ателието на моя дядо, където аз пребивавах като съвсем малка, когато ме гледаше баба ми по стар обичай от соцвремената. Още помня мириса на парата от ютията, когато минаваше през вълнените платове. За да не преча на шивачите в ателието, обикновено ми даваха парче плат и игла, което парче плат най-често зашивах за роклята си. Вероятно се е получавало нещо като „пачуърк”, но баба ми съвсем не го разбираше така.
Какви качества трябва да има собственика на малка фирма?
Ако искате да се захванете със собствен бизнес, изграждайки го от нулата, първо трябва да си дадете сметка, дали сте готови да се лишите от страшно много неща. След това трябва да се огледате, дали близките Ви ще проявят разбиране. Аз започнах преди 18 години, когато децата ми бяха малки и ако съпругът ми и родителите ни не вярваха безрезервно в мене и не ме подкрепяха, нямаше да успея. От тук нататък са необходими себеотрицание, готовност „да запълваш всички дупки”, готовност да работиш по 10 часа на ден, много често и в почивните дни. Не можеш да определяш сам темпото. Ако само за момент се отпуснеш, конкуренцията ще те изпревари. Това е, като да си се хванал на хорото. Играеш според ритъма, ако не ти пасва, отпадаш.
kursМного често ми се налага, да правя неща за първи път в България. Такова начинание съвсем в началото беше предлагането от нашата фирма на шевни машини TOYOTA. Когато започнахме, тази марка беше непозната в нашата страна с този продукт.
Преди години също така за първи път предложихме гоблените на холандската фирма Ланарте, които се шият с кръстат бод. Кръстат бод - нещо нечувано сред гобленарките. В момента пробиваме с курсовете по пачуърк.
Разбира се, не са само ангажираността и проблемите. От другата страна на везните стоят удовлетворението от добре свършената работа, удоволствието да работиш с красиви неща.
Като потребители винаги се чудим, каква е разликата между два продукта с приблизително еднакви функции, които имат значителна разлика в цената. Какво бихте споделили от Вашия опит?
Ние подбираме много внимателно стоката в нашите магазини включително интернет магазин, не се поддаваме да продаваме евтини неща, правейки компромис с качеството. Нашата фирма сервизира седем марки шевни машини, включително и две, които се продават само във веригите магазини за хранителни стоки. Разликата между машина от 100 лв. и от 300 лв. е много голяма. Първите са така направени, че да издържат, колкото им е гаранционния срок. Докато марки като TOYOTA произвеждат с идеята, че машините трябва да служат вярно 20-30 години. Ние шевни машини от 100 лв. не предлагаме. Максимата за нас е, че най-добрата реклама е доволният клиент.
Когато наскоро си купувах прахосмукачка изпаднах в ситуацията на объркания клиент. Разликите в цените бяха много големи. Много ми се искаше, да ме посъветва някой, който разбира от материята. В големите вериги не намерих такъв. За радост на нашите клиенти все още има специализирани магазини за шевни машини, където могат да се намерят едновременно няколко марки и най-вече обучен персонал, който да демонстрира възможностите им и да обясни разликите помежду им.
Споменахте курсове по пачуърк. Имат ли време хората за хоби в днешните забързани времена?
Както се казва, хубав въпрос. За голямо мое съжаление трябва да споделя, че мъжкият пол много по-ревностно брани личното си време и пространство. Не смятам, че в това има нещо лошо. Просто трябва ние да вземем пример от тях. Има обаче положителна тенденция при дамите. Всяко хоби на първо място е изключително релаксиращо. За да бродираш, плетеш или шиеш трябва да съсредоточиш мислите си в ръкоделието и така неусетно се откъсваш напълно от ежедневието. Освен това, изпод ръцете ти излиза картина, дреха или пано, за които с гордост можеш да кажеш, аз си го сътворил. За последните 10-15 години българката изживя огромна промяна във вкусовете и възприятията си. Да си изплетеш нещо, вече не се асоциира с жилетката на баба, а с модните списания и с витрините на известните модни къщи. Под гоблен не се разбира единствено продукт по Вилер. Младите хора и съвременният интериор в дома налагат други актуални вкусове и предпочитания. Аз с огромно удоволствие мога да кажа, че българката не е консервативна, а е отворена към новостите и има желание да експериментира. В последните една две години пачуъркът намира все повече привърженици у нас. Голямото предимство при него е задължителния творчески елемент. Дори и при най-простата фигура с подредбата на цветовете се постигат неизброими различни ефекти. Нашите курсове по пачуърк са полезни с показването, как се правят нещата. В днешни времена в интернет може да се прочете всичко. Да посетиш курс по пачурък е все едно, някой подробно да ти обясни и покаже всички функции и възможности на шевната машина седейки до тебе и шиейки, вместо сам да си четеш ръководството. Вместо цял ден да четеш как да отрежеш парченцата, да ги съединиш, така, че шевовете да съвпаднат и да се получи желаната фигура, можеш да посетиш едно занятие от курса. „Хитрините” наготово си струват. Освен това хората са с еднакви интереси, намират нови приятелства и поле за изява, забавляват се. Интересни са и Дните на отворени врати, които нашата фирма периодично организира. (Следваща дата - 19.02.2011г.) Обикновено има изложба, демонстрации и най-важното – разговори, запознанства, обмяна на опит. Може да дойде всеки.

 А сега да те разпитаме за нещата , които най-много ни интересуват нас- плетачите.
Какво е различното при различните списанията за плетене, които предлагате на пазара?

Тук искам да спомена за новата инициатива на нашата фирма от началото на 2011 г. „превод по желание”. Списанието за плетиво Сабрина излиза по-рано, например февруарският брой излиза в последните дни на януари. С писмо по електронната поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. можете да посочите, кой модел бихте желали да има описание на български език. Изпълняваме първите 10 желания. Преводите се появяват в интернет. Освен Сабрина предлагаме и още десетина заглавия за ръкоделия, плетиво на две и на една кука, за дамска мода, за аксесоари, за бебета и деца, за дома, списания за пачуърк и списания за рисуване.
- Вашата фирма е вносител на предпочитаните от мен  инструменти за плетене „ADDI”. Какво предлагате в момента на тази марка?

В Западна Европа се плете предимно с игли (на две игли) и по тази причина са измислили тъй наречените барзоплетящи игли. Те са изтънени в задната си част. Изтъняването започва на около 10 см от върха на иглата. Така тя става по-лека и освен това лесно се придвижват бримките по нея. В България тези игли не са популярни. Плете се предимно на обръч, което и според мене е много удобно. Обръчите на ADDI са страхотни. Усещането в ръцете е различно от всичко друго. С тях плетенето наистина е удоволствие. Много е трудно да се опише едно усещане. Само мога да кажа, че който си е купил поне един обръч ADDI, постепенно си подмена всички номера с ADDI. В последно време интерес предизвикват и бамбуковите игли. Изключително леки и „топли”. Цената им е по-висока и това възпира в някаква степен клиентите.
- Къде може да намерим списанията за плетене и др. ръкоделия в България? А инструментите “АDDI”?

И двата продукта могат да се намерят във фирмените ни магазини:
София, бул. Янко Сакъзов 36, тел. 0888 36 42 90;
Варна, ул. Герги Бенковски 33, тел. 052/ 60 32 13;
Стара Загора, ул. Свети Княз Борис 98, тел. 042/ 60 55 31. А също така и в магазините за прежди в Търговски дом (София), магазин Хоби (Пловдив). Тези, които нямат удобен магазин, може да ползват нашият интерент магазин www.axioma.3clab.com.
- Всички плетачи знаем за инициативите Ви съвместно с „Коутс България” за конкурси за плетиво. Кога е финала на следващият?

Датата на финала е – 26-ти февруари. Не сме определили още мястото, защото в момента се ориентираме, колко от нашите участници ще искат да присъстват лично. Ще се появи скоро на страниците на Аксиома и Коутс.
Какво Ви харесва и какво не Ви харесва в съвременната българка?
Харесва ми това, че държи изключително много на външния си вид и на реда в къщата си. Отговорна майка е, макар че понякога залита да натоварва децата си с огромни очаквания. Аз лично я намирам за артистична и емоционална. Не ми харесват някои по-скоро общи черти на българския национален характер: ако сме недоволни, винаги някой друг е виновен; смятаме, че от нас нищо не зависи, което ни прави пасивни наблюдатели на случващото се около нас; мечтаем за подредения живот в подредените страни, а не поглеждаме боклукчарника на балкона, в задния двор или пред входа; на мене често ми липсват също така толерантността и уважението между хората. Смятам, че за да се промени света около нас, първо трябва да се променим самите ние.
Любимата Ви книга, музика?
Някъде до 20-тата си година четях огромно количество книги. Измежду любимите ми писатели беше Джек Лондон. Прочела съм събраните му съчинения на руски език, до колкото си спомням 12 тома, защото ги нямаше на български език. Почти наизуст знам приказките на Ханс Кристиян Андерсен. Определено смятам, че те са четиво за малки и големи. Много книги са оставили трайна следа в мене, но няма такава, която да лежи на нощното ми шкафче. Относно музиката в последно време слушам предимно джаз. Харесва ми както класическия джаз от миналия век, така и всички съвременни течения в него.
Има ли нещо което Ви липсва много и мислите, че липсва на всяка българска жена?
Много често се чудя, дали българската жена не е твърде еманципирана. Няма ли да ни е по-добре, ако се оставим малко повече да се грижат за нас?...
Какво мислите за плетенето като женско хоби и плетете ли?
Плета само на две куки и много ми харесва. Предполагам е проличало от цялото интервю, много уважавам хората, които имат хоби и умеят да ценят себе си.
Вашият поздрав към читателите на „Бонбонета”?
Не преставайте да се развивате, търсете нови творчески полета и изяви. А на тези, които не са опитвали – страхотно е да имаш хоби!

 

Банер
Банер
Банер
Банер