paper_lamp

Лятото наближава, а с него започват ремонтите на дома или плановете ни за тях.

Нашата идея, която искаме да споделим с вас е как да обновим абажура на настолната или стенна лампа.

Често абажурите прегарят когато са от текстил, отлепят се или просто не са в стила на новата ни стаята. За да си направите ново осветително тяло, ние ви предлагаме две идеи за детска стая. Техниката на изработка може да използвате и за останалите стаи на вашият дом, всичко зависи от десена.

Вариант 1:

lampframelamper

АБАЖУР - ХАРМОНИКА

Материали: метална конусна конструкция от старо осветително тяло, картон с детски картинки, подходящ шнур, двойно залепващо тиксо.Ако конструкциата е цилиндър, задачата е далеч по-опростена-:)

Инструменти: инструмент за пробиване на отвори ( в магазините за инструменти ще ги намерите като "Замби" , продават се комплекти от 5-6 различни диаметъра, могат да се заменят с перфоратор от офиса ви), молив, триъгълник, макетен нож или ножица.

Изработка:  

1. Измерваме височината и обиколката на големият диаметър на пресеченият конус. По кръг в домашни услови може да мерите с конец и след това да му примерите дължината с триъгълника си.

 

2. Начертаваме правоъгълник с размери равни на височината на конуса и обиколката му умножена по 1,5. Добавяме резерва по 1 см от всички страни.

3. Разчерташаме го с  линии успоредни на височината му с отстояние по 2 см между тях.

4. С тъпата част на ножа или острата на ножицата биговаме (натискаме) картона по начертаните линии.

5. Сгъваме по биговането. Всяка линия в противоположна посока, така че да се оформи хармоника от листа.

6. Изработваме отвори с подходящ диаметър ( d= около 5 mm) на 1.5 sm от двата края на картона по двете му големи страни. Всеки отвор е в средата на образувалите се плисета.

7. Залепяме първото и последното "плисе"  от картона с двойно залепващо тиксо .

8. Прокарваме шнур в отворите по долният и горният ръб и го издърпваме леко до приблизително заемане на долният и горният диаметър.

9. Облепяме металната конструкция с тиксо.

10. Обличаме основата с новата плисирана дреха  и леко притискаме картона до залепянето му към носещата конструкция.

Абажура е готов за да го монтирате на настолната или стенна лампа. За нашият модел  сме използвали картон от стар детски календар, но той не е прозрачен, ако желаете да  пропуска светлина може да използвате паус от книжарниците или хартия за печене на сладки. Прозрачните хартии могат да бъде изрисувана от вашите деца или от вас, а ако се затруднявате със сюжет, с тях е лесно копирането на любимите  герои от детските книжките. С прозрачните хартии  ще е по-лесно да чететет на децата приказки за заспиване.

lampshades

Ето още един начин да сменим премяната на вашата лампа:

Материали: прозрачен текстил, конец, двойно залепващо тиксо

Инструменти: ножица, игла, линия

Изработка:

1. Измерваме височината и обиколката на големият диаметър на пресеченият конус.

2. Изрязвате правоъгълник от текстил с размери: височината  и  обиколката на основата на конуса х 1,5. Оставаме по 1.5 sm резерва.

3. Зашийте двете страни на правоъгълника (равни на височината конуса) с игла и конец "зад бод'' или на шевна машина.

4. Направете тропоска в горният и долният край на плата като оставите разстояние за изработка на подгъв.

5.Облепете металната конструкция с двойно залепващо тиксо.

6. Монтирайте текстилният цилиндър. За да се превърне в конус тръбата я стегнете с конеца от горната тропоска повече от долната.

7. Прегънете плата и обшиите края му около металната конструкция.

Още идеи за текстилния ни абажур:

textile_lamp2textile_lamp

- Плата може да е от стара дреха, която сме решили да изхвърлим от гардероба след пролетното почистване. Дори и парчета с джобчета са много подходящи.

-за текстил може да използвате тензух или друг вид памучен плат. Може да го оцветите с текстилни бои  и топла вода на котлона.Една доза от боите стига освен за лампа за пердета или щори ПОМНЕТЕ: При боядисване всяка площ покрита с восък или завързана с щнур остава от основният фонов цвят.

- подходящи десени за текстилен абажур могат да бъдат платове с дребни фигурки, точки и дори райета от два цвята. При изработка на райран абажур в тясната (горна ) част на конуса плисирайте така плата, че след прегъване от плата да се вижда само единият цвят. В долната част ( при основата) разтворете плисетата, за да се обвиете по-големият диаметър вече с всички цветове и райета.

Успех!

 *В статията са използвани снимки на шведската дизайнерката Rie Elise Larsen:

paper_lamp2

 

 

 

 

Прочетете още...

Банер
Банер
Банер
Банер