jurnal_20_05_2010_sm.jpgБижу къпещо се в блясъка на стъклени маниста.
Днес ние Ви предлагаме как да си направите уникално официално бижу и едновременно с това да релаксирате докато го изработвате. Да правилно прочетохте, релакс е най-точната дума за низането на мъниста.
Затова може да се уверите като си припомните как отпочиват  мъжете в съседните ни страни докато си  прехвърлят мъниста в броениците.
Нашето цветово предложение е в зелено и черно, но Вие разбира се може да заместите тези цветове съобразявайки се с Вашите дрехи и аксесоари.

Материали: тел за мъниста средна дебелина, 75бр. черни  и  60бр. зелени мъниста ”Viva Décor” - стъкло d= 2 мм, 5бр. овални светло зелени мъниста, 1бр. черно елипсоидно мънисто за център, иглата за брошка.
Инструменти: клещи с конусовидни краища, клещи резачки, обикновени клещи
Изработка:
1. Нанижете на 45 см от телта 15 черни мъниста, увийте двата края в близост до мънистата, като оставите единият край с дължина само 6 см. Изработихме първото листо на цветето - брошка. На по-дългият край последователно нанижете още 4 листа по 15 мъниста. След това съединете двата края с увиване.
2. Направете по същият начин 5 листа от 12 зелените мъниста.
3. Направете спирала от телта както на снимката от единият край на тел с дължина 10 см.
4. Издърпайте централната част на спирала за да стане като пружина с увеличаващ се диаметър и пъхнете в нея овалното манисто. Прекарайте не навитият край на телта през отвора на мънистото. Повторете тези действия 5 пъти.
5. Захване елипсоидно черно мънистото  за център с тел дълга 8 см.
6. Сглобете видимата част на прошката: В черното цвете пъхнете зеленото, така че листата на по-малкото да съвпаднат с листата на по-голямото едно над друго. Пъхнете във всяко листо на цветето по едно елипсоидно мънисто и добавете центъра на композицията. Всички телчета на букетчето завийте в една обща дръжка, като преди това на едно от тях сте промушили иглата за брошка.
7. Увийте дръжката с двойно залепващо тиксо и го покрийте  с подходяща на цвят лента от органза. Завършете с примка и приберете дискретно крайчето на лентата.
8. С леко огъване на телта пъхнете иглата и дръжката така , че да не се виждат от цветето и сте готови!
Имате оригинално бижу в цвят, подбран специално за дрехите Ви и е уникат!
kleshi.jpgСъвет:
1. Всяко отрязване на телта правете с клещи резачки, завиването на спирали и крайчета с клещи с конусни накрайници. Увиването на край с край с обикновените клещи. Ако клещите на Вашият съпруг или баща са ви неудобни почти навсякъде вече има специални инструменти за хобито - направа на бижута.

Те са със по-малки ръкохватки от тези за мъжете ни и са много по-елегантни.
Бъдете внимателни с телта и я изолирайте добре  за да пази и вашите дрехи и аксесоари, както пазите и ръцете си от нея!!
2. Лентата от органза я обгаряйте с пламък за да не се разнищва по време на работа.
3.Ако замените посочените мъниста с пластмасови не очаквайте същият резултат. Стъклото винаги е било по-близо до така харесваните ни скъпоценни камъни.

Банер
Банер
Банер
Банер