egg.jpg Това са най-лесните за боядисване пъстри яйца.
Докато са още топли след сваряване се изрисуват с добре подостерни мазни пастели, след това се потапят едно по едно в различните бой за яйца. След изсъхване се намазват с олио.
Сега ще Ви разкажем за по-нетрадиционни начини за декориране на яйца:
 red_egg.jpg Материали: яйце, мраморни бой на водна основа „Pebeo”, салфетки, 250 мл вода
Инструменти: съд за разтвор, чашка за яйце, лъжичка
Подготовка за боядисването:
Докато се варят яйцата използвайте времето за да разтворите праха в студена вода, който се продава към боите. Разбърквайте го до получаване на еднородна смес.
Сложете свареното яйце в чашка или кора за яйца, пригответе си салфетки да са Ви наблизо за първа помощ и сте готови за....

 Боядисване:
1. Праха и водата са образували гел, с който поливате яйцето за рисуване.
2. След като яйцето е обляно от всички страни с гела, взимате боите и с капкомера на капачките им леко капвате или докосвате яйцето.
Образуват се петна със скреж ефекти, които се разрастват много бързо.
3. Нарисувайте форми с клечка по кората на яйцето.
4. Капнете друг цвят в образувалите се петна, или извън тях.
5. Изчакайте до пълното изсъхване на боята преди да  докосвате яйцето.
Съвети:
- Яйцата може да ги боядисвате и в съда с гела. Там може също да си рисувате произволни форми с цветове и дървена клечка.
-  Ако ви е останал гел и боя, възползвайте се да си боядисате текстил и хартия в мраморен ефект. Направете текстилни салфетки и картички като допълнение към празника Ви.За разлика от яйцето те се фиксират с ютия!
- Боята е на водна основа и всички съдове и инструменти лесно се измиват с вода след работа, тя е без мирис и става както за яйца, които може да закачите с панделка за украса на дома Ви  така и за яйца , които след това ще консумирате.

Боите може да закупете от фирма Ариста.

http://shop.arista-bg.com/catalog/

 
   
 cinnamon_egg.jpg  1. След сваряване на яйцата и тяхното изстиване ги изрисуваме с каша от белтък и пшенично нишесте само на определени места. Овалваме ги в салфетка с канела или кафе. Параха полепва по кашата. След като приключите с орнаментите яйцето Ви ухае на следобедно кафе и време за почивка.
Яйца могат да се консумират с тази декорация.
 cafe_egg.jpg  2. Със същата каша намазваме яйцето на по-големи петна и го овалваме в кафява кристална захар, а на върха на нарисувани лъчи поръсваме смляно кафе. Яйца могат да се консумират с тази декорация.
 potato_egg.jpg  3. Намазваме цялото яйце. С шаблон на звезда на върха го поръсваме с червен пипер, около него с картофено пюре. Долната част е с чубрица, а релефният разделител са черен пипер на зърна.
Яйца могат да се консумират с тази декорация.
  Да Ви е вкусно!
   
Банер
Банер
Банер
Банер