pillow1_resizeИдеята е на на леля Маги от гр. Белене. Тя се занимава с  декорации от много години и е направила изключително интересен своя дом и детската градина в която е учител.

 Изчакахме зимният сезона за да Ви я издадем и дано да не сте  изхвърлили всички ненеужни топлите пуловери на райета, ромбове или с жакардови шарки.

Навън е студено и на човек все повече време му се иска да си стой на топло на дивана с топла напитка, ароматни сладки и да гушка какво? ВЪЗГЛАВНИЦА

И през тази година е много актуално в интериорният дизайн за всекидневни стаи да се използват плетени възглавници, но не всеки от нас умее да плете. Затова Ви предлагаме да вземете тези  материали и да си направим възглавница за дивана:

МАТЕРИАЛИ: Един стар пуловер, пух за възглавници, конци за плетене и шиене, парче плат

инструменти: игла, ножица, карфици, игла за плетене

pillow2_resizeИзработка:

1. Отделяме ръкавите и яките от основната част на пуловера.

2. Разшиваме в областта на ластичната част (на кръста).

3. Обръща ме го с ръбовете на вън и подгъваме и двата ластика ( на предницата и на гърба) на вътре. Фиксираме с карфици или със секретни игли.

4. За да може да се пере плетената калъфката е добре да изработим вътрешно тяло от плат с размери близки до габаритите на новата ни възглавница и да я напълним с вата.

5. Зашиваме пуловера П-образно ( без долната част) като се движим в права линия и не се влияем от ръкавни и вратни извивки докато запълним отвора.

6. Изработваме копчета. Завързваме конец на 3-4 ката на молив или пръста си. След това омотаваме конеца около образувалият се пръстен докато се запълни отвора. Оставяме си конец за зашиване. Ако имате вече закупени просто ги зашиите дори и на лицевата страна декоративно, както на снимката.

 

7. Обръщаме калъфката на възглавницата от лицевата страна. Разпределяме равномерно разстоянията между копчетата и ги монтираме.

8. За да закопчеем копчетата изплитаме „гайки” с кука за плетене и конец. Гайките са със синджирчета , а за да стигам от едната до другата обримчвам ръба на пуловера.

 

Приятелски съвети:

-ако не разполагате с пух за възглавници може да си измислите всякакъв пълнеж: нарязани на дребно стари парцали и дрехи, чорапогащници, разчепкана вълна, перушина или изсушено сено с ароматни треви.

- ако не плетете на една кука или нямате и такива инструменти за да направите илиците може да прикачите с игла и конец - памучни шнурчета сгънати през средата като закопчалка или да направите илик като за палто с разрез в ластика и парче за обръщане.

 

Приятно майсторене ! Наслаждавайте се на това което правите с ръцете си и се радвайте на лошото време!

 

Банер
Банер
Банер
Банер