Декупаж (decoupage) – от фр. в превод означава “изрязвам“ или казано с други думи изготвяне на колаж или хартиена апликация.

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)

Прилага се основно върху предмет, като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елементи от обзавеждането – шкафове, лавици за чинии или друга мебел на която искате да предадете ново звучене.

 Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.

През различните векове е била модерна в почти всички страни и в Европа и е била използвана в почти всички дворци. По късно е била пренесена Америка и дo днес е едно от популярните хобита.

decoupage_2Материали: салфетка или хартиена носна кърпа с печат, 1 пластмасова саксия, лепило за декупаж ( може да замените с  Ц 200), лак за декупаж, акрила бяла боя ( може да я замените с латекс или темпера), контурен лак –златен, зелен и оранж ( може да заместите с лак за нокти) 

Инструменти: 

Ножица за нокти, четка със синтетичен косъм, молив

Изпълнение:

  1. Почистваме и леко обработваме повърхността на саксията с шкурка.
  2. Нанасяме първият слой върху саксията с разредено лепило.
  3. Оцветяваме саксията с акрилна боя.
  4. Рисуваме  от към гърба на салфетката сърца с молив.
  5. Изрязваме ги.
  6. Отделяме само най-горният напечатан хартиен слой.
  7. Залепяме сърцата върху саксията с лепило, като изтикваме с четката всичкият въздух извън площта на орнамента.
  8. След като сме залепили достъпно на брой малки и големи сърца изчакваме да изсъхни лепилото и лакираме цялата саксия с лак поне два пъти.
  9. След изсъхването на лака слагаме по ръба на апликираните сърца контур.

decoupage_1Саксията за нашето цвете е готова!

Приятелски съвети:

- Техниката се прилага най-добре върху материали, които поемат боя като дървото( нелакирано, може да експериментирате върху старите дъски за хляб).За всички останали материали е добре или да се обработват с шкурка или да се обработват с препарат (които се продава в магазините за художници) за да се задържи боята ви.

Ако сте начинаещи в тази техника не си избирайте сложни орнаменти за изрязване и апликиране. Напояването с лепило кара салфетката да е лесна за късане. Тесните и дълги форми се скъсват лесно при залепяне, а при тези с големите площи остават мехури с  въздух под салфетката.

- Лакирайте поне два пъти, ако искате съда да се почиства след това с вода.

Лака може да го заместите с лак за дърво или автомобилен акрилен лак, ако във вашият град няма декупажен.

Лакът за керамика, порцелан, стъкло и  метал е по-специален  и се изпича във фурната.

Техниката се използва и за текстил като подложка, а вместо със салфетка, апликацията е популярна да се изработва с хартия за декупаж, която се продава с орнаменти във всякакви тематики.

- Полагането на контура по краищата на апликацията е изключително важен и ако не може  го да намерите  то лака за нокти с заострени четки би Ви помогнал в случая.

- При лакиране използвайте четки със изкуствен косъм!!!Лаковете не е добре да се извозват за съдове за хранене, затова при фруктиери се апликира само от външната страна, тогава салфетката се обръща обратно и дебелината на стъклото създава допълнителен ефект за дълбочина на образа.

- Често след апликирането се полага още един цвят боя. Тя може да се напука с препарати или да се изтрие на места и да се види пъ рвият цвят боя. Това са само  част от допълнителните ефекти, които се използват в тази техника. Затова тя е много използвана, когато искаме да предадем на предмет много старинно звучене.

Още инфо:

http://www.urzadzamy.pl/galeria/szafki-ozdobione-metoda-decoupageu,4031/3871/18669/

http://www.hobbymuvesz.hu/reggelizo-talca-decoupage-technikaval-0

 

 

textil_sm

 

Банер
Банер
Банер
Банер