Споделено от момичетта в курса по плетене гр. Велико Търново-4 и 5 Юни:

imgp4580 s.jpg

Качеството на боядисването зависи до много голяма степен от предварителната подготовка на преждите и тъканите - те трябва да бъдат добре изпрани. Когато боядисвате прежда, навийте я на челета и ги завържете много хлабаво на няколко места. За предпочитане е боядисването да се извършва в емайлирани съдове. 15-литров разтвор е необходим за оцветяване на 1 кг материал, ако цветът е по-нежен. Ако пък ви е необходим по-тъмен, разтворът трябва да бъде 8-10 литра.

Ако водата в мястото, където живеете, е твърда, в началото можете да прибавите калцинирана сода по 1-2 л на литър вода.

Почти всички случаи на боядисване завършват с киснене на материала до изстиване на отварите. След това той се изплаква в топла, хладка и студена вола.

 

Кори от ясен – за тъмножълт, зелен или черен цвят

Поставете в голям съд с вода кори от ясен. Нека да врят на огъня, докато водата стане тъмно жълта. Оставете отварата да изстива. Когато ръката ви може да издържи топлината й, поставете в нея предварително потопената във вода вълна или вълнени тъкани.

За да получите зелен цвят, поставете в същата отвара стипца.

 

Кори и клонки от див дрян - за черен цвят

Корите и клонките от див дрян варете в голям съд един час. Извадете ги и ги заменете с нови кори и клонки. Когато отварата добие силно черен цвят, прецедете я и поставете в нея вълнената прежда. За да добие тя лъскав черен цвят, необходимо е да я киснете в продължение на два дни.

 

Смрадлика -за жълт цвят

Смрадликата се вари както корите от ясен. Отварата боядисва в жълт цвят - от светло- до тъмно жълт в зависимост от това колко продължително ще я варите. Листа от див

 

Орех -за зелен цвят

В отварата от листата на див орех вълнените прежди и тъкани се боядисват в зелен цвят. Ако искате цветът да стане по-тъмен след продължителното киснене, извадете ги от отварата издушетеги на слънце, без да ги плакнете в чиста вода, и отново ги поставете да поврят и покиснат в отварата.

 

Зелени обвивки на обикновения орех -за кафяв цвят

Прави се отвара от зелените или покафеняващи обвивки на орех. За по-интензивен цвят могат да се добавят и листа от ореха. Когато отварата е сварена, прецежда се и към нея се добавя малко син камък.

 

Листа от дюля -за бежов и кафяв цвят

В отварата, приготвена от листата от дюля, вълнените прежди и тъкани се оцветяват в бежов цвят. Ако искате да получите кафяв цвят, добавете в същата отвара малко син камък.

 

Листа от лапад -за лимонов цвят

Отварата от листа от лапад се получава както и всички останали. Тя оцветява вълнени тъкани в лимонов цвят.

 

Банер
Банер
Банер
Банер