plate.jpgИдеята , която Ви предлагаме е да преобразите старите съдове с нови технологични материали и техники, устойчиви на съвременната експлоатация.

Днес ще работим с фолио, което след правилното полагане издържа на миене дори в съдомиялна машина.

 

 

 

 

 

 

 

folio_sm.jpgМатериали: Черно фолио за порцелан и стъкло”Color-Dekor-EFCO”, бяла чиния d=270 mm.
Инструменти: ножица, молив, пергел, линия, памучен парцал, съд с вода и фурна за печене

1. Очертайте 25 окръжности на гърба на фолиото с размер d=8 mm, и по един брой d=6 mm, d=5mm, d=4 mm и 2 броя d=10 mm, три големи дъги и 24 малки дъги с размери от схемата.
2. Изрежете елементите.
3. Очертайте схематично къде точно ще бъдат отделните елементи върху чинията. За целта използвайте молив.
4. Потапяйте всеки един елемент във съд с вода. Наблюдавайте го!
5. Когато започне да се отделя долният хартиен слой от фолиото вземете детайла с пенсетата и го поставете върху чинията.
6. Изтласкайте водата и въздуха, ако са останали между фолиото и чинията с мек парцал, с движения от вътрешността на площта към края.
7. Сложете готовата чиния да се опече във фурна на 180 o C за 30 минути.
8. Вашата чиния е готова! Сега може да си направите цял сервиз.

 

chinia_izbrana_resize.jpgПриятелски съвети:
- Ако не разполагате със шаблон или пергел за очертаване на малките кръгчета използвайте капачки от гелове,  монети или канцеларски перфоратор. За очертаване на големият кръг може да използвате чашка за ракия.
- Как да разположите малките окръжности по периферията на голямата на равни разстояния?: Основе принцип „Разделяй и владей :залепяте срещуположно така точките, че линиите, които мислено ги свързват да разделят кръга първо на 2, на 4 и на по малки по-площ части.
- Ако ви се наложи да препокрие фолио( както е в центъра на нашето цвете) ще се наложи да печете всеки път след полагане на нов слой фолио.
-Техниката е преобразяваща и ако се захванете с по-сложни елементи от тези, вземете в предвид трудността при изрязване за флорални мотиви и това, че когато са  тесни и дълги след изваждане от водата им се залепят краищата един за друг.
- Гърба на фолиото е бял и може да си рисувате всякакви елементи за изрязване, имайте в предвид , че на съда Ви ще бъдат огледална проекция.
-Ако сте харесали детайл и е сложен за рисуване, разпечатайте го огледално в най-близкият копирен център на самозалепваща хартия, залепете го върху гърба на фолиото и след това изрязвайте. Хартията ще се отлепи във водата.

 

Банер
Банер
Банер
Банер