az_0570_resize.jpgДа си направим сами ефектни бижута за нас и нашата любима чанта. Лятото е време отпуска и много свободно време за да обърнем внимание на визията си или да бъдем повече часове с децата си. Днешната тема ще е интересна за вас и за вашето дете. Нека да се забавляваме правейки нещичко с ръцете си!

Статия от списание "Всичко за жената" брой 244, снимки: Александър Ашимов, автор: Ваня Бонова-Маринова

Материали: по 50 г от бял, турско син и кафяв пластелин “Pardo”, 14 кафяви тръбички за низани, корда, 4 халкички, 1 катарама за гердан, 2 кафяви и 2 сини маниста за низане, тел за бижута- 20 см, салфетки

Инструменти: клещи за рязане и с конусни щипки, ножица, острие на макетен нож, стъкло за подложка, точилка (или стъклена бутилка), карфици, 2 клечки за зъби, фурна за печене.

 

 

 

 

Изработка:

stupka1_0490_resize.jpg   1. Размачкваме пластелина и го разточваме с ръка , като изработваме три цилиндъра. Най-малък е кафявият, след това белият и синият е двойно по дебел от белият. Оставяме ги настрана.
 stupka2_0491_resize.jpg  2. С точилка разточваме на тънък пласт от кафявият пластелин и увиваме в него белият цилиндър.
 stupka3_0498_resize.jpg  3. Разрязваме по дължина останалите два цилиндъра -синият и кафявият на четири равни части.
 stupka4_0501_resize.jpg  4. Премахваме връхчетата на сините четвъртинки и с натискане на ножа изработваме улей в тях.

 stupka5_0505_resize.jpg  5. Поставяме кафявите четвъртинки в улея. И разрязваме четирите сглобени части през средата за да ги направим на осем.

 stupka6_0509_resize.jpg  6. Взимаме с ръка опакованият бял цилиндър и към него добавяме по една от синьо - кафявите части в кръг. Ние добавяме 6 от наличните осем. Ако желаете да добавите и осемте, трябва да имате бял цилиндър с по-голям диаметър.
 stupka7_0514_resize.jpg  7. В разстоянията между сините части пъхваме по малко бял пластелин. Може да пъхнете и четвъртинки от бял цилиндър или да редувате синя и бяла четвъртинка. При повече бяло, листат на вашето готово цвете ще са по –разделени едно от друго.
 stupka8_0519_resize.jpg  8. Готовият цилиндър го опаковаме с разточени кори в последователност бяло, кафяво, бяло, синьо. Дебелината им е по ваш вкус и желание. Притискаме го с пръсти за да не се отделят отделните цветни кори.
 stupka9_0527_resize.jpg  9. Разрязваме го с  ножа  напречно на резени с дебелина около 3 мм .
 stupka10_0528_resize.jpg  10. Крайчетата са без желаното сечение и ги правим на топче. Около него залепяме от двете му страни   резени с дебелина 1.5 мм , на които залепяме крайчетата. Отново правим формата на  сфера с кръгообразни движения на ръцете.
 stupka11_0531_resize.jpg  11. През топчетата промушваме клечки за зъби, а през резените карфици.

Слагаме ги да се пекат във фурна на 120 оС за 15 минути. ВНИМАВАЙТЕ да не ги изгорите!

 stupka13_0540_resize.jpg  12. Докато се пекат си подготвяме останалите елементите за бижута. На телта завиваме крайчетата с конусните клещи и добавяме по две маниста. За гердана  подготвяме единият му край с катарама и халкичка.
 stupka14_0555_resize.jpg  13. Изкарваме карфиците от опечените блокчета. Нанизваме гердана редувайки резените с кафявите тръбички, а обиците ги завършваме с добавяне накрайниците за ухото.
   
   
Приятелски съвети:
- Ако наредите един до друг резените може с лек натиск по краищата им да ги слепите и да образувате цвете като нашият център на гердана. По същият начин  може да си направите висулка за чантата си.
- Внимавайте къде промушвате топчетата за обиците. Може да промушите през центъра на резината, но тогава няма да се вижда шарката и при носене. Погледнете снимката с двата варианта за визия на обиците.
- В зависимост от това в колко пласта е увит централният цилиндър, колко са пластовете и на синият голям цилиндър и в каква последователност са те всеки път ще Ви се получават различни шарки при сеченията.
- “Pardo”е единствената моделираща паста , която винаги е мека и е лесна за мачкане. Това е така, защото е произведена с пчелен восък. Ако усетите, че става много мека от летните температури или от вашите длани преди разрязването с макетният нож я сложете за малко в хладилника. Режете само с натискане, без триене за да не „накъдрите” шарката
- Този вид пластилин след опичане стават твърд полимер и може да бъде пробиван и шлифован, така, че не се притеснявайте, ако забравите да пробиете дупка преди опичането му.
- Работете през цялото време върху стъкло за да имате гладки повърхнини, почиствайте го със салфетка след всеки цвят, за да не остават цветни следи при работа със следващият цвят.
Успех
!
Банер
Банер
Банер
Банер