see_candle.jpg Море, море…свършва почивката и пак мислим за него! Ако сте го посетили това лято, не може да не сте си донесли някоя мидичка или рапанче. Сега ние ще ви помогнем да се върнете на морския бряг с интересна идея за аранжировка на дома.

Материали
Панер за хляб, камъни от морски или речен бряг, рапани (които не са пробити), големи и малки миди, памучен конец, оцет, течна есенция ванилия, течен парафин, лимонена киселина, син маслен пастел, восък или свещ за осветление.
Инструменти
Ножица, нож, ренде, микровълнова печка, съдове за разтапяне на восък.

Изработка
1. Измиваме мидите, рапаните и камъните добре от солта и пясъка.
2. Изработваме фитила, като първо пресукваме на 4 ката памучен конец за шиене.
Потапяме го в смес от равни части течен парафин и оцет и една щипка лимонена киселина. Изцеждаме го и го потапяме в съд с разтопен восък. Обливаме го със студена вода, за да се втвърди. Сега фитилът е като пръчица.
3. Разтопяваме восък за свещта в избрания от нас съд. Това може да стане в микровълнова печка или на водна баня. Ароматизираме го с ваниловата есенция и разбъркваме.
4. Отрязваме фитил с необходимата дължина  и с една ръка го държим така, че да стои вертикално  в средата на мидата и рапана. С другата ръка внимателно наливаме горещ восък в мидата/рапана.
5. Оцветяваме свещта, като поръсваме горещия восък с настърган на ренде мазен пастел и разбъркваме до постигане на желания цвят.
6. Новите ни свещи, които ще запазят духа на лятото у дома, са готови! Подреждаме ги върху белите камъни и допълваме с още малки миди и малки рапани.

Приятелски съвети
- Може да напълните  рапана/мидата с начупен на парчета восък в микровълновата печка, но преди това трябва да прикрепите фитила с пластмасова или дървена клечка, за да стои изправен.
-За направа на такива свещи може да използвате  парчета чаени и други не доизгорели свещи.
- За оцветяването на новата свещ използвайте по-наситени цветове. Имайте предвид, че восъкът е бял на цвят и това ще накара пастела да изсветлее с няколко тона.
- Ако искате само да отлеете свещ във формата на мида и след това да я извадите от черупката, намажете предварително черупката с мазнина. Така ще можете да извадите получилата се восъчна фигурка.
- Вместо с ванилия, можете да ароматизирате свещта с друга есенция по ваш вкус, например цитрусова или с аромат на роза.

Банер
Банер
Банер
Банер