lampshade 

shadelight_1

Необходиме материали и инструменти:

канап или памук, Ц 200,  игли за плетене и желание за експерименти-:)

Заплитам бримки (кратни на 6) в кръг. Изплитам един ред и си слагам маркери на 6 места. Редувам маркираните 6 зони, като в единият ред 1,3 и 5 зона са бримки за илик (цепка), един ред след това плета като пасивен-завършвайки илиците, в следващият ред ( трети) илиците са в 2,4 и 6 зона. Отново имам един ред в които завършвам илиците. така редувам тези 4 реда около  20-30 см и абажура е готов.

При изработката на илици всички знаем, че колкото бримки сме свили толкова трябва да наддадем, но ако  увеличаваш с по 1 бримка при завършването на илиците и  леко вмъквам по една бримка и в зоните където не се изработвал илик, то в този ред ти си наддал на 6 места. Колко често ще правиш това - увеличаване броя на бримките в един илик, всеки си определя сам. Аз съм наддавала само в редовете кога когато са на ред 1, 3 и 5 зона, ако наддавате при  всяко изработване на илик (т.е през ред) ще стане по широка шапката за по-кратко време.. Разбира се не е задължително да сте толкова линейни и след като 20 см сте следвали  една честота, може последните см преди финала рязко да нададете .Тогава дори може дa доведе до накъдрияне.

shadelight_3

Когато си увеличавате бримките в реда,  ще забележите как цепките стават големи и провисват от тъканта. Затова на средата на илика го прехванете за долният ред и така ще е по-красиво.

За да стои здраво шапката на главата ви  може да я колосате с нишесте, ако обаче е за лампа-:) я натопете в разтвор от вода и полиавинил-ацетатано лепило( в Българиа го наричат-Ц 200) , и след това търпеливо я изчакайте да изсъхне върху подходяща форма. Може би с тази форма трябваше да започнем. Купите за храна и панерите са за форми в които се нададва през редв плетивото! Опаковайте този калъп с фолио за да не залепне за винаги вашата нова шапка за него.

shadelight_2

За закрепяне то и върху лампа, ще ви е нужен кабел и фасонка от електро-магазин и един сръчен мъж. Като моя. Не разбира се да плете, да я монтира.

cone_1

За по любознателните:

Дано всички да ми разберат идеята, без значение колко геометрия са учили в училище...-:)

Шапката за лампа е разгъвка на коnус и то пресечен конус:

Пресечен е за да може да пъхнете фасонката в дупката му.

Сигурно голяма част от вас са плели на 1 или 2 игли покривка за маса, хващалки за горещи съдове или изтривалка за пред вратата. Всички те са кръг.

За да се плете кръг...се наддава поне на 8 места и през ред.

 За разгънатия конуса  ще се наложи да не плетем парче от кръга (сектор), затова може дa наддавате на 4 или на 6 места а не на 8.

Колкото по-рядко наддавате толкова шапката прилича като за магьосница (конуса е остро-върх), колкото по-често наддавате в редовете толкова повече заприличва на панера за хляб или на купата ви за салата. Честота на наддаването независимо дали става дума за надаването в редовете по височина или в самит ред-определя наклона на фунията.

В крайна сметка стигате до обиколка на кръг които желаете, а постигането му с по-малко брой редове или с повече редове зависи от това колко често сте наддавали.

Принципа е един и същ независимо дали плетете на две или на една игла.

tapered_cylinder

Много сложно стана....но все пак плетаческата математика не е за подценяване, а ако свикнете и с 3D проектирането ще сте мнoго добри плетачи.

Идеята ми за този абажур дойде от купата за плодове в офиса, които работя. Тя е изработена от син полистирол който на равни разстояния има цепки, ако това го направите от лист картон и го залепите за да стане конус, при изправянето му вертикално от собствената си тежест- цепките ще се отворят и в тях ще влезни светлина.

lamp_shade_cone1

Колко светлина ще влезе през абажура, може да регулирате с броя на цепките, а може да си напарвите всякакви форми и сенки по тавана ако използвате тънка тел за бижъта докато плетете.Ето ви още една идея-:)

Банер
Банер
Банер
Банер