snow_man_1.jpgimgp3091_resize.jpgЦяла година на desktop-a ми стои снимка със снежен човек, зимата преполови, а сняг няма.
Това не трябва да ни натъжава нали!?!
 Аз вече направих нашият Снежчо в два варианта с плетени и с шити дрехи. Направете си и Вие. Оставям схемата и започвам коледните венци.

 

 

 

 

material.jpg 

Снежни ЧОВЕЦИ

Материали:
Бял памучен плат, червен ватиран плат за нос (или филц), текстилен маркер, 3 черни копчета, облечена тел , червен и бял конец, вата ма гранули или памук.
За плетените дрехи:
червена и зелена прежда;
За шитите дрехи:
червен ватиран плат (или филц), памук.
Инструменти:
Ножица, игла, една форма за сладки, куки за чорапи, линийка и молив или креда.

 1. Изрежете от бял памучен плата четери кръга;
Един с диаметър d=13.5 см , d=7 см,  и 2 х d=24 см.( Ако нямате пергел използвайте чиния за изрязване, с d=24 см е за основно ястие)
 2. Направете тропоска ( иглата да минава ту отгоре на плата, ту отдолу) по края на диаметъра ( 2-5 мм по-навътре) на трите по-големи кръга.
 snowman_3.jpg


3.Стегнете конеца и преди да сте зашили отворите на образувалите се кесийки ги напълнете с Вата.


4. Зашийте двата отвора един към друг на кръговете с размер 13.5 и 24 см. Не стягайте много конеца за да има дебелина  образувалият се врат на Снежчо.


5. На Третата топка ( последна от 24 см кръг ) стегнете конеца не до край, а отвора да стане кръг с d=7 см и зашийте към него кръга с такъв размер ( като дъно) изрязан в началото. Това ще направи снежният човек устойчив, а не да се клати като неваляшкаWink

 snowman_4.jpg

 6.Трите снежни топки една върху друга са готови, сега е на ред да избродираме очи или просто ги нарисувайте с черен текстилен маркер. Същото важи и за устата.


7.Зашиите черни копчета отпред.

 snowman_nose.jpg  8. Носа може да го изработите от картон, но понякога тези играчки се перат, така че използвайте ватират червен плат или филц. Изрежете правоъгълен триъгълник с катети 3 и 6.5 см и го навийте на руло като мъхестата страна  да е лицева.
Зашийте рулото с червен конец в основата и прикачете към лицето.
 snowman_hand_1.jpg

 9. Ръцете се изработват от правоъгълници 6х9 см памучен плат защити по дължина. Обърнете така че ръба да е отвътре и защити в двата края. Преди да зашийте и вторият край напълнете с вата.


10. Прикачвайте ръцете в близост до врата на Снежчо с бял конец.

 snowman_hat.jpg  11. Дрехите му:
Те могат да бъдат плетени и шити.
Плетени ръкавици:
Заплитаме в кръг на 3 куки общо 13 бримки и плетем:
 1 ред – лицево
2 ред- опково
3-7 ред- лицево
Оставяме 4 бримки за палец и продължаваме с останалите 9 бримки на 3 куки да плетем в кръг 1 ред , след което свиваме в 2 реда  всяка трета бримка, след вторият ред  скъсваме конеца и го промушваме с игла през останалите бримки. Зашиваме отвътре
Изплитаме оставените бримки за палеца , като добавяме още една превита от плаващият конец между 4 пръсти и палеца. Изплитаме един ред в кръг с петте бримки и след това свиваме в 2 реда всяка втора бримка. Завършването е както при останалите пръсти.
 Плетена шапка:
Заплитаме в кръг 28 бримки  на 3 или 4 куки.
Плетем :
1 ред - лицево, 2 ред- опаково,
Останалите редове до края –лицево
В 6 ред започваме да свиваме всяка 4 бримка
7-ред- всяка 3 бримка
8 ред- всяка 2 бримка
В следващият ред късаме конеца, провираме го с игла през бримките и го стягаме, зашиваме от опаковата страна.
 Плетен Шал :
Заплитаме с зелена или меланжирана прежда 44 бримки.
Това при моята мостра са 38 см. Плетем 3 см ластик 2 лицеви/ 2 опакови и завършаваме със синджир.
Правим ресни и ги прикачваме към тясната страна на шала.
 krojki_snejko_resize.jpg  Ръкавици от плат:
Използвайте схемата_1 за да скройте 2 ръкавички и две огледани. Сложете с мъхестата страна изделията едно към друго и на машина или с шев ”зад бод” на ръка сглобете изделията, обърнете ги от лицевата страна и ги сложете на ръката.
 Шапка от плат:
Използвайте схемата_2 за да скройте 3 –те части на шапката. Сложете с мъхестата част изделията едно към друго и на машина или с шев ”зад бод” на ръка сглобете изделието по стрелките, обърнете го от лицевата страна и го декорирайте е обикновен памук и червен конец, направете и топчица за пискюл. Още по-красиво става бялата част да е от филц направен ръчно на топчица с игла.
 Шал от плат:
Отрежете парче плат(с дребни фигурки и да не се разнищва) с размер 40/4 см. Нарежете ресни с ножицата по тясната му страна.
 imgp7786_resize.jpg

 12. Метлата на Снежчо е много модерна.
Около форма за сладки огъваме тел , отрязваме я с по-дълъг край и като го повторим това три пъти събираме в едно всички те форми в  тупалката за килими-Wink

Облечете Снежчо и си го сложете по елхата!
Весела Коледа!

   
   
   
   
   
   
   
Банер
Банер
Банер
Банер