bible_sm

Бижутата от мъниста са били използвани от преди 5000 години и за разлика от различни нови занаяти низането на мъниста е доста стар занаят и все още актуален.
Освен за бижута мънистата се използват за украса на много елементи от интериора -пердета, възглавници цели скулптори на животни и растения.
Самото низане на мъниста е много успокояващо и не случайно в южните ни съседки използват броеницата. При него има определен ритъм , които се спазва и честото броене на  мънистата от един вид те кара да забравяш ежедневните проблеми.
Като видове мънистата са много според формата си и материала , от които са изработени: дървени, керамични, стъклени, пластмасови и полускъпоценни. Техниките за низани също са много и  ние ще ви запознаем с един от тях. Изработката на низани изделия не е бърза, има произведения които се нижат с месеци, но знаем че хубавите работи стават бавно. Какво освен търпение трябва да имаме за да направим дори и обикновен буркан от сладко приказна ваза:
Материали:
2 вида мъниста: тъмно червени  тръбички и оранжеви сферички, широка цветна лента или ластик, конец за низане.
Инструменти:
игла за низане, ножица, химикал, измерителна линия
Изпълнение:
shema_11. Отрязваме парче от лентата равно на обиколката на съда, които ще украсяваме.
2. Зашиваме го по тясната страна в кръг.
3. Разграфяваме текстилният пръстен на 1 см по дължина.
4. Започваме низането с едно оранжево мънисто в началото на разграфяването
5.  След това преди да зашием конеца в следващият сантиметър слагаме по *1 тръбичка, 1 кръгло мънисто, 1 тръбичка, 1 кръгло мънисто* и промушваме иглата в плата.6. Връщаме иглата през последното кръгло мънисто!!!
7. Нанизваме на иглата отново: *1 тръбичка, 1 кръгло мънисто, 1 тръбичка, 1 кръгло мънисто* и промушваме в плата и връщаме в последното манисто.
8. Така повтаряме действието докато изработим цял ред по лентата.
9. Втория ред се започва от най-близкото кръгло манисто, което не е пришивано към плата и повтаряме нанизването до края на ред с *1 тръбичка, 1 кръгло мънисто, 1 тръбичка* , като вместо да нанизваме кръгло мънисто на края на образувалият се ромб, ние вкарваме иглата във вече низано мънисто от първият ред, но не зашито към плата.Така се образува решетъчна структура, като на всеки ъгъл има сферичка.
10. Третият ред започваме от кръгло мънисто поставено между две тръбички и не съединявано с др. редове.
11. Нанизваме 4 кръгли мъниста (последното е център), 1 тръбичка, 1 кръгло мънисто, 2 тръбички, 1 кръгло мънисто.
12. Връщаме се с иглата и конеца през последните мъниста до централното мънисто ( без последното, защото ако се върнете през него ще ви се изнижат всички през които минавате)
13. Нанизваме още 3 кръгли мъниста и съединяваме с друго кръгло мънисто от предният ред.
14. Така повтаряме действието с изработката на висулки докато завършим и последният ред. Конеца минава през мъниста от предходният ред за да се втъче в плата от вътрешната му страна.

Готови сме с украсата за стъклен съд. С тази украса и най-бикновен буркан от консерва грейва в дом!

Още малко подробности:
Подберете си подходящ конец и игла за низане!
- Добре е конеца да е с покритие за да не се къса от допира със стъклените мъниста и дебелината му да позволява да мини 2 пъти в мънистата с които работим.
Иглата трябва да е с дебелина позволяваща да премини през мънисто, дори и там да има вече 1  конец и ухо в което да влиза конеца, с които работим.
- Мъниста, които използвали са стъклени, но може да ги замените подобни от друг  материал.
- Ако ви свърши конеца е добре да започвате винаги от плата. Минавайте през мънистата, скривайте  го докато стигнете на мястото, където ви е свършил предният за да продължите низането.
- Тази техника може да я използвате за да украсите пролетният си шал или кърпа, подгъва на дреха.
Когато нежите прав участък, а не в кръг, ще е наложи да изработвате дантелата от мъниста трапецовидна или в края да изработвате по половинка ромб, за да се прехвърлите на следващият ред.

 

Банер
Банер
Банер
Банер