Здравейте!

С тази кратка статия ще се научите да надипляте плетивото като плат и благодарение на това си умение ще получавате форми с по-голям обем и естествено актуални силуети на изделието.

Получава се чрез наддавки или свивки. Изчислява се в бримки разликата в широчината между тясната и широката част и съответно се наддават или свиват толкова бримки. Тези наддавки или свивки трябва да се разпределят в един ред на равни разстояния

13_3gathers.jpgПример:

Започвам детска блуза ( Размер 150 см) от горе (от вратната извивка).Фиг. 13_1

- Ластична плетка 1л./1 оп. Бр. в продължение на 3 см.

- Наддавам през 2 бримки по една. Ластична плетка 2л./1 оп.бр -2.5 см

 

13_1gathers.jpg- Наддавам през 3 бримки. Ластична плетка 2л./2 оп.бр-2.5 см

- Наддавам през 4 бримки. Ластична плетка 3л./2 оп.бр-1 ред.

Разделяме бримките пропорционално за гръб, предница и ръкави според кройката, която си избираме и основно на принципа на реглан ръкав.

 

 

{mospagebreak}Веднага след вече образувалото се рамо искаме да направим ръкав с буфон. Фиг. 13_2.

В участъка с бримките за ръкави наддаваме през бримка. Ако искаме само в центалната част на ръкава (на върха на рамото) , ако искам е в целия ръкав.

Плетем необходимата дължина на ръкава или на буфона и след това свиваме две бримки в една в участъка където сме наддали - фиг.13_3. След това рязко свиване аз съм изплела на приложената снимка ластик, а Вие ако решите може да продължите с гладък, опънат по ръката или просто ръкав. На фиг.13_4 има модел на ръкав от плат, който спокойно може да го направите от прежда. 13_2gathers.jpg13_4gathers.jpg

Принципа на набора е просто правило. Разликата в ширината в сантиметри е брой бримки, който наддаваме или свиваме. Отношението на см./бримки трябва да ни е ясно от изработената мостра преди започването на плетивото.

 

 

 

Друг начин да си направите ръкав с буфон:

При плетене на обикновен, започнат от китката ръкав.

Изплитате г горната част ръкава с много на брой бримки.

Наддаването си го решавате по какъв начин да бъде в двата края -дали на всеки лицев ред или и в опаковите. При прикачването му към рамото в самия шев се прави набор с иглата (взимат се по няколко бримки от ръкава и само една от рамото) може да се консултирате със статията „Сглобяване на дреха”.

Разбира се изработка на набора може да потрябва и при други части на дрехата - след ластика в долната част на гърба и предницата и на др. места.

Успех с набора!

 

Ваша В.Б.М.

Банер
Банер
Банер
Банер