1 СЪВЕТ:ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩ НОМЕР ИГЛИ. КРАТКИ СВЕДЕНИЯ ЗА ДЕБЕЛИНАТА НА ПРЕЖДАТА

Изборът на подходящи игли за плетене е в пряка връзка с дебелината на избрана­та прежда. Идеалният случай би бил, ако те се избираха така, че прежда двойка да се плете винаги с игли № 2, тройка - с № 3, и т.н. Но тъй като нещата не стоят така, не е възможно да се фиксира един номер игли за конкретен вид прежда. При избора на игли трябва да се ръководим от изискванията към плетивото. Необхо­димо е да бъде еластично, свободно, но не и развлечено - кройката на модела тряб­ва да се запазва при носене. Не бива да се плете и много стегнато, за да не се степва при пране. Обикновено колкото по-дебела е преждата, толкова по-голям номер игли използваме. По-различно е при някои специални плетки тип ажур и дантела, когато и тънка прежда се плете с дебели игли или куки. Номерът на иглите зави­си и от начина на плетене. Някои плетачки по навик плетат по-стегнато, други  по-рехаво. Първите би следвало да подбират с около половин номер по-дебели иг­ли. Именно по тази причина не бих искала да давам точни указания за дебелина­та на иглите. Ще ви помогне собствената преценка и натрупаният с времето опит. Изборът на типа, дебелината и качеството на преждата е от много голямо значение за външния вид и употребата на плетената дреха. Ако искаме да изплетем пуловерче за малко дете, ще предпочетем мека вълнена прежда, по възможност със синтетичен примес (за да не се степва при пране). Мека прежда ще  изберем и за всички дрехи, които се носят на голо. От по-груба прежда се плетат вълнени чорапи, жилетки, поли и други части от облеклото, под които се обличат блузи, памучно бельо, тънки чорапи и т.н. Плетените облекла за спорт се изработват по-дебела прежда. 

2 СЪВЕТ: ИЗЧИСЛЯВАНЕ БРОЯ НА БРИМКИТЕ

 Преди да започнем плетката, трябва да изчислим с колко бримки да я заплетем.Избираме желания вид плетка и изплитаме пробно мостра.Ако за дадения вид плетка се препоръчва гладене, изглаждаме мострата през влажна кърпа. Виж статията "Изработка на мостра"

Ще оценим това предварително пресмятане на точния брой бримки и редове вече при плетенето по кройка, където е много важно да знаем колко бримки да наддадем или свием. Ако дрехата се състои от отделни парчета, които трябва съшият, прибавяме за целта 1/2 или 1 см. Наистина изчисляването на бримките ни отнеме известно време, но затова пък дрехата ще стои добре. 

3 СЪВЕТ: ОКОНЧАТЕЛНА ОБРАБОТКА И ГЛАДЕНЕ НА ГЛАДКИТЕ, РЕЛЕФНИ И АЖУРЕНИ ПЛЕТИВА 

След изплитането първо зачистваме всички конци от преждата, останали върху опаковата страна. Ако сме внимавали свободните краища да остават в двата края на плетката, ще се справим лесно с тази задача. Ако пък конците са по средата на реда, промушваме ги с игла за шиене през задната част на бримките така, че плетката да не се събере на това място. След като обработим по този начин всички свободни конци, забождаме с карфици краищата на изплетеното парче върху кройката така, че главичките на карфиците да сочат навън. Гладим през влажна кърпа или на пара. Ако преждата е от чиста вълна, само я напарваме. Смесените, памучните и ленените прежди се гладят с ютия, докато синтетичните не се обработват нито с ютия, нито на пара. Плетените изделия се гладят задължително от опаковата страна. Ластичните плетки не се гладят и напарват. След гладенето оставяме парчето да изсъхне постепенно в продължение на денонощие. Понеже карфиците могат да ръждясат и да боядисат преждата, желателно е да ги забождаме в самия край на плетивото. 

4 СЪВЕТ: СГЛОБЯВАНЕ НА ДРЕХАТА 

След като плетивото изсъхне добре, го освобождаваме от карфиците, с кои е било изпънато, и го пробваме. Всяка опитна плетачка може да прецени дали е работила добре още преди да сглоби дрехата. Затова нека приемем, че частите са изплетени правилно и остава само да ги съединим. Това правим винаги с конец от използваната прежда. Шием с бод зад игла. Отделните части допираме с лицевата страна навътре и шием откъм опаковата. 

Бод зад игла: Забождаме иглата за шев с вденатия конец от преждата отгоре надолу и я изваждаме две бримки или два реда по-напред. После я забождаме бримка или един ред назад и отново я изваждаме две бримки или два реда напред. Шевовете разглаждаме с ютия или на пара. Ластик се съшива бримка с бримка. Когато пришиваме джобове, добре е шевовете да личат колкото е възможно по-малко. Илиците се обримчват с бод фестон за по-голяма здравина.

5 СЪВЕТ: ПРАНЕ НА ПРЕЖДИ И НА ПЛЕТИВА

Тук най-важното правило е, че водата трябва да е хладка - около 28°С. Първо разтваряме в нея перилния препарат, после потапяме преждата или трикотажното изделие, накисваме добре и леко мачкаме с ръце. После отцеждаме водата внимание, без да извиваме и изстискваме! - и изплакваме в чиста вода, която има същата температура като водата, в която сме прали. Отново отцеждаме, загъваме в хавлиена кърпа и попиваме; оставяме преждата или дрехата да изсъхне от себе си върху опъната хавлия или чаршаф. Вълнените дрехи не се сушат на слънце до печка или върху радиатор. Мокрото трикотажно изделие не се окачва на простора, защото ще провисне и ще се размъкне. Ако искаме вълнената ни дреха да из­глежда като нова, можем да я подържим на пара, след като е изсъхнала. При пране на цветни дрехи препоръчваме във водата, с която перем и плакнем, да се добавят 1-2 лъжици оцет или омекотител. Така цветовете ще се освежат. Перете само с препарати за пране на плетени изделия!

6 СЪВЕТ: ГРИЖИ ЗА ПЛЕТЕНИТЕ ДРЕХИ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ИМ СЪХРАНЯВАНЕ  

Когато прибираме плетени дрехи за по-продължително време, е наложително да отстраним от тях всички евентуално появили се петна, защото молците най-чес­то се насочват именно към замърсените по какъвто и да било начин места. Ето защо изпираме дрехите и ги загъваме или във вестници, или в специални калъфи против молци. Никога не окачваме плетените пуловери, жилетки, манта, блузи й рокли на закачалки, а ги сгъваме и ги поставяме на рафтове в гардероба, но така, че да не са притиснати от по-тежки дрехи.   {mospagebreak}

7 СЪВЕТ: МЕРКИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТРИКОТАЖНО ОБЛЕКЛО ИЛИ ЗА СВЕРЯВАНЕ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ГОТО­ВИ КРОЙКИ  

1_1 copy.jpg

1) Гръдна обиколка - измерва се по линията на най-голямата ширина на бюста. В зависимост от вида на преждата и от естеството на дрехата се добавят:- 4 см при блузи от фина и тънка прежда (без ръкави или с къси ръкави);- 6 см при дрехи, плетени с игли № 3 и по-дебели;- 8 см при пуловери, под които ще носим ризи или блузи;- 10 см при спортни облекла, под които ще обличаме фланели и други по-плътни дрехи, и при манта и палта.     

2) Т а л и я.

3) X а н ш - измерва се там, където ще се падне долният край на блузата или пуловера. При рокли и манта за ширина прибавяме 5, 10 или 15 см.

4) Дължина на рамото: за скосяване на рамото на предницата се прибавят 3-4 см, а на гърба - 2-3.

5) Пълна ширина на раменете. От нея се приспада ширината на деколтето на гърба Пълната ширина обикновено се дели на три и се получава: 1/3 -ширина на едното рамо, 1/3 - ширина на деколтето на гърба, 1/3 - ширина на второто рамо. Ако ръкавите са с повдигнати рамене, можем да намалим всяко рамо с около един сантиметър и тези два сантиметра да прибавим към ширината на деколтето на гърба, което в такъв случай при сглобяването трябва да се завърши със синджир.

6) Обиколка на шията. {mospagebreak}

7) Дължина на предницата - измерва се или от рамото до талията, или от шийната ямка до талията, но тогава трябва да прибавим дълбочината на предната вратна извивка - обикновено 8 см.

8) Дължина на гърба - измерва се или от рамото до талията, или от вратния прешлен до талията, като се приспадат 2 см за задната вратна извивка.

9) Дължина от талията надолу - зависи от предпочитаната дължина на дрехата.

10) Долна дължина на ръкава - измерва се от подмишницата до китката.

11)Горна дължина на ръкава - от раменната става до китката. 

8 СЪВЕТ: КЪДЕ ГРЕШИМ НАЙ-ЧЕСТО  

1) Не отчитаме, че всяка изплетена дреха трябва да бъде по-широка от взетите  мерки (за да седи свободно и да не стяга), и то - в зависимост от типа фигура -с 6 до 15 см. Това важи преди всичко за гръдната обиколка. Например при гръдна оби­колка 100 см изчисляваме така: 100 см : 2 = 50 см. Това е ширината на гърба - в частта преди ръкавните извивки. Предницата ще бъде широка 50 + 6 см, т.е. 56 см. При спортните пуловери предницата и гърбът могат да се плетат еднакво широки, но в този случай задължително трябва да прибавим за ширина поне 10 см.

2) Плетем ръкавната извивка на гърба еднакво висока с тази на предницата, често дори по-ниска. А правилно е гръбната ръкавна извивка да бъде винаги по-висока (по-дълга) от тази на предницата, и то поне с 1-2 см. Колкото по-заоблен е гърбът на човека, толкова по-висока ръкавна извивка на гърба трябва да предвиждаме при из­готвянето на кройките (това не се отнася за дрешките на малки деца). {mospagebreak}

3) Обикновено правим еднакъв наклон на раменете на предницата и гърба. Правил­но е наклонът на раменете на предницата да бъде с 1-2 см по-голям, отколкото на гърба.

4) Изплитаме вратната извивка на гърба прекалено тясна и плитка; трябва да вни­маваме тя да бъде достатъчно дълбока и широка.Ако сме допуснали грешките, посочени под номер 2, 3 и 4 -

а) раменните шевове се изместват назад; причината е късата ръкавна извивка на гърба и погрешно изчис­леният наклон на рамото;

б) жилетката или пуловерът дърпат на шията, цялата дреха „бяга" назад; причината е тясната и плитка вратна извивка на гърба.     

Банер
Банер
Банер
Банер