Надявам се да Ви бъда полезна и с тази статия.

Джоба, качулката и др. елементи на облеклото правят дрехата по-спортна и удобна.

С него винаги може да носите ключовете, мобилния телефон или монети когато отивате на близо. Децата Ви ще са щастливи от присъствието му на дрехата им и Вие ще сте щастливи, че им поднасяте нещо направено от Вашите ръце, което ги радва.

През вековете плетивото винаги е принадлежало в основната си част на спортния стил и е добре да знаем как да си изработим една от основните спортни части на дрехата:

Вътрешен прав джоб

16_1pocket copy.jpgПри плетене на вътрешен прав джоб, след като се достигне височината, на която той трябва да се изплете, върху бримките, определени за ширина на джоба, се започва ластична, жартиерна или оризова плетка в зависимост от това, каква плетка желаем да има краят на джоба.

Този бордюр се плете обикновено до 3 см и се завършва. След това се изплита отделно едно квадратно парче със същия брой бримки, което се поставя на мястото на завършените вече бримки, вплита се с бримки от двете страни на джоба (фиг. 16_1) и плетката се продължава нагоре. Парчето се зашива много фино с шевна игла откъм опаковата страна.

В случай че е пропуснато да бъде вплетен джобът, той може да се вплете впоследствие, като на височината, на която той трябва да бъде поставен, се изтегля конец, който се изважда много внимателно бримка по бримка, докато се получи желаната ширина на джоба. Разтворените по този начин бримки се нанизват и отгоре, и отдолу. Върху долните бримки се започва ластична или жартиерна плетка. Плете се 2 - 3 см, за да се получи бордюрчето на джоба. След това нанизаните отгоре бримки се плетат надолу в лицева плетка, за да се изплете вътрешната страна на джоба. При започване на това парче се прибавят по две бримки от всяка страна. След като се получи желаната дълбочина на джоба, бримките се завършват наведнъж. Парчето се изглажда и се зашива с тънък конец. {mospagebreak}

Вътрешен прав джоб с капак

16_2pocket copy.jpgТова е една разновидност на вътрешния прав джоб (фиг. 16_2). След като сме изплели джоба по горепосочения начин, от горния край на вътрешната страна на джоба с помощта на една кука за плетене, която се мушка между две бримки, изваждаме бримки. Тези бримки се нанизват въху иглата и от всяка страна се прибавят още по две бримки. Плетката се обръща и капачето се плете 2 см право в посока, обратна на джоба. За да се получи закръгленост на капачето, от всяка страна едновременно се правят свивки по една бримка на всеки ред пет пъти, след което останалите бримки се завършват наведнъж.

 

Наклонен джоб

16_3pocket copy.jpgТакъв джоб (фиг. 16_3) се плете отначало заедно с цялата предница. Като се достигне мястото за наклона на джоба, плетката се разделя на две. Бримките от джоба към средата на предницата се плетат, а бримките към страната на шева се оставят да чакат. Наклонът на джоба се получава, като на всеки ред откъм лицевата страна се свива по една бримка, докато се получи височината на джоба. Така се завършва горната част на джоба. Сега бримките към средата на предницата се оставят да чакат, а се вземат по-рано оставените бримки, като откъм страната на джоба за изплитане на вътрешната му част се нанизват допълнително толкова бримки, колкото широк трябва да бъде джобът. Така се плете, докато се достигне височината на изплетената вече горна част на джоба, т. е. до чакащите бримки. {mospagebreak}След това всички бримки се нанизват на една игла и плетенето на предницата продължава нагоре. След завършване на плетката долното парче на джоба се изглажда и се пришива с тънък конец, за да не се забелязва откъм лицевата страна. Най-после върху наклона се нанизват бримки и се плете бордюрчето в ластична или оризова плетка около 2 см, след което се завършва. От двете страни на джоба бордюрчето се пришива здраво с помощта на шевна игла.

16_4pocket copy.jpgНа фиг. 16_4 съм снимала за Вас джобче на бебешка жилетка. Описанието и може да намерите тук, в моя сайт и да го използвате след регистрация. Жилетката е за възраст 1-3 месеца и джоба няма голяма функционалност ( в тази възраст още не изпращаме детето да пазарува и не яде бонбонки), но има една доста добра естетическа стойност.

Ваша В. Б. М.

Банер
Банер
Банер
Банер