Последни новини

и тази година "Бонбонета" е партьор на идеята на ЦДР „Калей” с благотворителна кампания под надслов „Изплети топлина”!


izpleti_toplinaДа дарим шапки, шалове и ръкавици нa бездомните хора!

Хората на улицата имат нужда от същите неща, както всеки един от нас – храна, топлина, дрехи, подслон. Или поне ние така си мислим. Търсейки отговор на въпроса с какво можем истински да помогнем на бездомните, се свързахме с различни институции, които са запознати с проблемите и нуждите им. На пръв поглед страната ни идея намери топло посрещане. Оказва се, че помощи под формата на храна и дрехи не липсват, както от държавни институции, така и от частни дарения. Проблемът е, че след като вечер на тези хора им е осигурен подслон и топла храна, сутринта те отново се озовават на улицата и там се случва нещо, за което всички ние забравяме. А именно борбата със студа! Прекарвайки десет минути в изчакване на автобуса, трудно можем да си представим, че има хора, за които това е над дванайсет часово ежедневие. Наличието на шапки, шалове и ръкавици е от особена важност в такива моменти, тъй като това е частта от облеклото, която предпазва крайниците и ги спасява от измръзване.

Доброволен труд
Както споменахме по-горе идеята за кампанията „Изплети топлина” се роди след зачестилите благотворително кампании, чиято основна цел е събиране на парични средства. Благодарение на тях и думата „благотворителност” в последните години търпи трансформация и се ползва със все по-малко доверие.
Отделно модерният свят, в които живеем и новите технологии ни позволяват да извършим „доброто си дело” и да сме „съпричастни” с болката на другия само срещу един смс и около 1 минута отделено време за изпращането му. Ние не целим подобна съпричастност, а полагаме усилия да затворим кръга между търсещи и даващи помощ!

За да станете доброволец или за да дарите, свържете се с "Калей" на тел.02/868-52-89 и 0889/334805, 0884593199 както и на mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  

За повече и актуална информация, следете страницата на "Изплети топлина" в социалната мрежа Фейсбук, както и на блога на кампанията.

Tази година нашият урок бе за изплитане на ръкавици с две игли и всички , които бяха на урока ни на 8.11.2014 година успаха за 3 часа да ги изплетат за първи път в живота си.

Срока тази година за събиране на даренията е до края на месец ноември.

poofНашата работилничка "Бонбонета" има удоволствието да Ви покани на двудневният фестивал на изкуствата:

На 22-ри и 23-ти септември зад Руската църква до Националната Художествена Галерия в София ще се проведе второто издание за тази година на Фестивал на отворените изкуства SOFIA ART WEEKENDS. Целодневният артистичен уикенд е градско бягство за споделяне на изкуство и артистични изложения с много забавления за малки и големи.

Под нашето покривче ще има много кълбета, инструменти и на всеки четен час - БЕЗПЛАТНИ курсове по плетене.

на 22 и 23.09.2012 от 12 и 16 часа ще има групи за начинаещи.Те ще научат основите в плетенето на 2 игли.

на 22 и 23.09.2012 от 14 часа ще има курс за напреднали.Те ще се забавляват с изработка на миниатюрна плетена мебел, и разбира се ще могат да я пробват-:)

Курса ще се води от дизайнера на плетива: Ваня Бонова -Маринова.

 design_week_logoНаближава седмицата за дизайн в София от 1-8 Юни и някои от изложбите вече отвориха врати.

 На сайта на „Sofia design week” може да видите 50-те точки където да усетите присъствието и.

Продукт дизайн, архитектура, графичен дизайн и много забавления за децата -бъдещите дезайнери на нашата планета - това е програмата за  седмицата.

Има и много лектори синтерсни теми за беседи и работилници. Вижте сами.

Предстоят едни страхотни почивни дни:2-3 Юни, в които ние дизайнерите ще сме щастливи да се съберем и да обсъдим проектите върху , които работим.

knitt_jacket_2Уважаеми читатели,

от 28.04.2011 до 05.06.2011 на книжният пазар  ще излезе статията ми със схема за този сив Елек-Пончо и урока ми по плетене за изработка на крайните бримки във вестника " Всичко за семейството"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kupaПреди това на 16.04.2011 в списание "Кулинарен Журнал" ще излезе статия със стъпка по стъпка-Как да изработите изключително оригинална купа за великденски яйца.

Весели празници!

jiletka_1jiletka_2

От 17 до 24 Март на книжният пазар може да намерите схема на тази сива жилетка и урок за плетените осморки във в. "Всичко за семейството"

Втори национален конкурс „Плетенето е модерно” на Коутс и Сабрина 2010 / 2011

Наградени в етап зима 2010 – 2011

Специални награди:

1. Силвия Чуканска – специална награда за цялостно участие /всички категории/ и  модел на месец януари в категория „За празничната нощ”,

2.Силвия Василева – специална награда на Коутс България и модел на месец ноември в категория „Няма нищо по-хубаво от лошото време”

3. Ана Семерджиева – специална награда на Сабрина и модел на месец октомври в категория „Стилни на работа”

4. Светлана Черганова – награда за модел на месец декември в категория „Зимна ваканция”

Награди по категории

5. Инна Цертий – награда за отлично представяне в категории „Зимна ваканция” и „Няма нищо по-хубаво от лошото време”
6. Боряна Балканска – награда за отлично представяне в категории „Стилни аксесорари” и „За празничната нощ”
7. Оксана Данаилова – награда за отлично представяне в категория „Топли аксесоари” и категория „Няма нищо по-хубаво от лошото време”
8. Мария Андонова – награда в категория „За празничната нощ” и „Стилни на работа”

9. Димитринка Черковска – награда за отлично представяне в категория „Зимна ваканция”
10. Жулиета Стаменова – награда за отлично представяне в категория „Няма нищо по-хубаво от лошото време”
11. Анна Савенко – награда за отлично представяне в категория „Стилни аксесоари”
12. Зорница Иванова – награда в категория „Стилни на работа”
13. Стоянка Петкова  - за отлично представяне в категория „Стилни на работа”

14. Румяна Стойкова – награда за отлично представяне в категория „За празничната нощ”

15. Дениза Бакалова - награда за най-оригинална снимка

elephantРедовните ни читатели сигурно вече забелязаха, че месец Февруари е посветен в нашият сайт на „ПАЧУЪРКА”
За тази красива и интересна текстилна техника може да четете в списание „Кулинарен Журнал” от 17.02.2011. От него ще научите как да си декорирате масата от остатъци плат и прецизно да изработите изделието си.
Ако сами не успеете , не се отчайвайте. Посетите курсовете, които организира госта ни този месец - Ирина Тодорова, а ако вече сте опитали вкуса на този занаят и се нуждаете от качествени материали може да си ги закупите от фирма „Коутс България”, които ни помогнаха да събудим  детското у нас с материли за статията ни със сърца и шити играчки за св. Валентин.

Подобни ститии с шаблони може да намерите в сайта ни за други празници и делници.
Приятни занимания, включете децата или внуците си в тях!
Всяка една такава играчка е много по-красива и от най-скъпата Барби.

sweaterНа 17.02.2011 г. в рубриката за плетене на вестник „Всичко за семейството” ще излезе урок за плетене на плетеници с помощна игла и схемата за този красив пуловер. Очаквайте го!

 

Курса по плетене започна от снощи 31.01.2011.

За съжаление този път трудно ще приемам нови курсисти.

Следващото записване за курс ще е в средата на месец Март .

Не мога да не споделя, колко много съм развълнувана от първата си среща с курсистите ми по плетене на 2 игли.

Явно интереса е голям, а залата малка и затова се разделяме на 2 групи.

Курс ще има всяка вечер от работната седмица с изключение на петък вечер, за да може да пътуваме след работа из красивата ни страна със семействата си.

Много се радвам на интереса проявен от страна на тези жени и аз ще направя всичко възможно за да ги науча на плетенето в детайли.

kurs_baner 1Нашият  курс по плетене стартира отново на 31 Януари 2011 г.
На бул ”Арсеналски” 11, ет. 2, от 18.30 часа
Заповядайте!
Цената от новата година почти е на половина-:)), може да прочетете тук.
Очаквам Ви, а за повече информация тел: 0898359968

През месец Януари има много празници, именни дни и поводи да се събираме и радваме на живота. През този месец е празника и на хората, които даряват живот – Бабин Ден. Ето и малко информация за него:
Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (и на 21 януари по стар стил) в чест на бабата акушерка в селото. Празникът е свързан със семейните обичаи. По произход е езически. По различните краища на България се отбелязва по различен начин, но  следните три типични обряда са засегнати навсякъде:
-Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве.
- Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.
- Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.
От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ.
Когато аз бях дете зимните ни ваканции бяха в началото на Януари и с радост като девойка съм присъствала на женските сбирки по повод празника в едно село в планината Странджа.
Винаги са били страхотно изживяване за мен, без да съм си представяла какво е да родиш и да има кой да ти помогне в такъв момент.

По този повод нашето интервю този  месец е с Емилия Казълова.
С образованието си на акушерка тя помага на жените в един от най-трудните им моменти вече 33 години.

Какво е да работиш това толкова време ще разберем от Еми Казълова, основател на училище за родители „Аз Ти То”...продължение

Нашият Коледен Конкурс приключи. Наградите за  сръчните момичета са от фирма „КМС-Трейд” ЕООД-  вносител на ефектни прежди.

cimg5401_resizecimg5402_resize

1 МЯСТО- Ценка Василева Дюлгярова

Използвала е схемата на нашата жилетка в кръг и я изплела прекрасно от вълна.

Честито на нея и нейната манекенка. За Коледа ще получат прежда „НИЯ”

image050_resizeimage065_resize

2 МЯСТО- Николина Иванова Гюзелева

Използвала е схемата за плетене каскет и затова получава за КОЛЕДА – прежда САРА

021524389_resize

3 МЯСТО- Лилия Велинова Йовчева

Тя е редовен наш читател . Използвала е схемата ни за ръкавици и е изработила още по-сложен модел.

За Коледа получава прежда ШАНА

svesh_zwezda3svesh_elha2

В декемврийският брой на КУЛИНАРЕН ЖУРНАЛ ще намерите още идеи за коледни подаръци и украса за дома.

Как да си изработите красивите изделия от снимките ще разбере като си вземете броя и се отдадете на готвене, майсторене и домашен уют, а в броя от 23.12.2010 г на сп. Всичко за жената ще намерите още една хитра идея за коледната атмосфера.

 Дневник 04.09.2009

Здравейте, запалени плетачи!
В
новата ми статия може да намерите нещо и за Вашето дете.

Дневник 02.09.2009

ХОБИТА или ХОБИТИ

Септември е, не е нова серия на „Властелина”!!

И както обещах, запалени плетачки, аз съм готова с ХОБИ комплектите си.

Нямаше много писма от Ваша страна с желание за определени продукти, затова може да разгледате какво съм Ви приготвила.

Септември се усеща с хладината си. Сутрин въздуха е по студен, a от отворения прозореца напомня за есента.

Изглежда по-свежо, ако може да използваме СВЕЖО за нашата столица-:)) potnik_komb copy.jpg

За биенето на първият звънец може да изплетете един потник за ученичката. Когато е по студено се носи върху тениска. Мострата ми е в черно ( разбира се за тази възраст), но може да си харесате и др. цвят. Има достатъчно време за изработка до първият учебен ден. Обикновенно на тази възраст трудно може да се зарадват българските деца с плетени дрехи. Всичко е въпрост на кройка и цвят.

roklia_komb_2.jpgАз  направих този модел и като рокля. Отнеми не повече от ден и половина работа. В „Бонбонета” ще си имаме бебе и стана разкошна рокля за бременна жена, разбира се жената (без корема) си е размер XS. Тожа е размера и на схемата.

 jiletka_komb_resize.jpg Другото изделие засега с Хоби комплект е „Бебешка жилетка Марина”, тя е проектирана специално за бебе Марина. Ако досега е била нужна само в хладните вечери, то сега една такава жилетка от мерсилизиран памук ще Ви е нужна, мами през целия есенен ден. Всички комплекти може да откриете тук

p1040144_resize.jpgКолко често пеете на своето дете? А колко песнички знаетe? Дори да не са много, това не трябва да ви отказва да научите заедно със своето бебе или малко дете едни от най-любимите детски песнички - не само на бъларски, но и на английски.

Всичко това е поднесено с много любов и под формата на игра в развиващите музикални занимания за бебета и деца „Бебешка музика”. В малки групи майките
(а може и татковците, бабите или гледачките) пеят, имитират звуци и движения, танцуват, а децата се запознават с обстановката и другите деца, с музиката, движенията и песните и се включат активно тогава когато са готови.

Музикалните занимания са в рамките на 60 минути, в които динамично се редуват песни, танци, слушане на музика. Основен акцент е поставен на музикалната анимация – или ритмичното свързване на движения с музика.

ri ri ra muzikant 022_resize.jpgГрупите се събират в часовете преди обяд – от 10 до 11 или от 11 до 12 часа три дни от седмицата. Във вторник – на Елемаг (кв. Изгрев) в центъра на сдружение „Естествено”, в сряда и четвъртък в Младост 3, а в петък в Лозенец (срещу Кошарите) в „Ри ри ра – стая за игра”. Поради ограничените места, записването за участие е предварително на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на телефон 0888 580 964. Ако искате да прочетете повече за заниманията и да разгледате снимки и видео – заповядайте на  www.rabotilnicata.com
Програмата на всеки музикален час започва с песен за „Добре дошли” с която всяко дете се поздравява поименно. Следва разпяване с кратка песничка за малкото агънце която се изпълнява от името на всяко дете и с помощта на плюшено снежнобяло агънце. Продължаваме с най-популярните български детски песни – „Зайченцето бяло”, „ Ние сме войници”, „Тръгнал кос”, „У дома часовник трака”, „Пеят, скачат палците” както и с няколко популярни народни песни – „Боряно, bebe_piano_resize.jpgБорянке”, „Седнало е Джорето”. На песните деца и родители пеят и ритмично подражават на музиката с дървени кубчета и детски дрънкалки.

Специално място е отредено на класическата музика – Моцарт, Вивалди, Бетовен, Хайдн се слушат 3 до 5 минути и се дава възможност през това време деца и родители  да починат и да се заредят с енергия за танци.

Организатор и ръководител е Елица Ткачова, майка на 2 деца, музикален ентусиаст с афинитет към заниманията на родители и деца. От 4 годишна свири на цигулка, а от 7 на пиано, по професия е ПР специалист.

 

pumpkin.jpgГотови ли сте за есента с новият модел шапка за вашето слънце?
А защо не я направите и весела освен топла? Типично Октомврийски и Хелоински ние Ви предлагаме нашият модел детска шапка „Тиквичка” в „Хоби комплект” с прежда, упътване за изплитането и разбира се има подарък от Бонбоните. Подаръка е инструкция за да си оплетете тиква за игленик или  за есенна декорация на дома Ви.
И като започнахме темата за „Хоби Комплектите” да ви издам една тайнаWink
На всеки  2-3 седмици ще слагаме в нашият магазин по един нов комплект с авторските ни модели от изминалата година. Всички барети, шалове и т.н. от миналите ни колекции сега ще може да си ги оплетете като си ги поръчате от нас с точното количество прежда без дори да се разхождате в дъжда. Куриера ще Ви ги донесе. Ако желаете и инструменти към комплекта само ни пишете.

И как бавно Коледа си наближава..... Ние в Работилницата бихме искали, но не можем да направим подаръци за всички Вас, читатели на сайта „Бонбонета”, но затова сме Ви  подготвили прекрасна изненада:

Ако сте измайсторили нещо по НАШИ статии публикувани на сайта ни или в трите печатни медии, с които работим -УЧАСТВАЙТЕ И СПЕЧЕЛЕТЕ!

Изпратете ни снимки, трите си имена, точен адрес и с какви материали сте направили изделието си на адрес

1220 София, П.К. 112 или на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.   от 15.10.2010 до 30.11.2010 год.dsc00427_resize.jpgrealisation_carousel_large_resize.jpg

Категория „Декорирай сам”
Първа награда: Комплект за отливки на всякакви форми
Втора и трета награда - материали за художници.
Наградите са подарени от „Ариста-2”-ЕООД, гр. София, ул. Шипка 6 imgp8891_resize.jpg

Категория „ Плетиво” - награди:

Първо място -  0.500 кг прежда НИЯ

Второ място -0 .500 кг прежда Сара

Трето място-0 .500 кг прежда Шана
Преждите са подарък от фирма „КМС - Трейд”, гр. София.

Банер
Банер
Банер
Банер