През месец Януари има много празници, именни дни и поводи да се събираме и радваме на живота. През този месец е празника и на хората, които даряват живот – Бабин Ден. Ето и малко информация за него:
Бабинден е български празник, отбелязван на 8 януари (и на 21 януари по стар стил) в чест на бабата акушерка в селото. Празникът е свързан със семейните обичаи. По произход е езически. По различните краища на България се отбелязва по различен начин, но  следните три типични обряда са засегнати навсякъде:
-Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) - съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве.
- Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.
- Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.
От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ.
Когато аз бях дете зимните ни ваканции бяха в началото на Януари и с радост като девойка съм присъствала на женските сбирки по повод празника в едно село в планината Странджа.
Винаги са били страхотно изживяване за мен, без да съм си представяла какво е да родиш и да има кой да ти помогне в такъв момент.

По този повод нашето интервю този  месец е с Емилия Казълова.
С образованието си на акушерка тя помага на жените в един от най-трудните им моменти вече 33 години.

Какво е да работиш това толкова време ще разберем от Еми Казълова, основател на училище за родители „Аз Ти То”...продължение

Банер
Банер
Банер
Банер