Безплатни схеми за плетене

 dsc0258sМатериал: прежда за чорапи 50 г=210 метра

състав: 75 % вълна, 25% акрил

Мостра: 22 бимки/36 реда=10/10 см

Размер: модела е за крак с номер 37.

плета на 2 ката с игли 3 мм

Заплитаме правоъгълник с 90 бр. плетем жартиер  14 ръбчета, т.е 28 реда,
Завършваме първите 5 х15 брими, а другите ги плетем още
28 ръбчета(56 реда) докато направим  буквата “Г”.Слагаме маркери (конци или секретни игли) на местата с букви в схемата.

Разстоянието от буква до буква е 15 бримки. След това зашиваме по схемата, като съединяваме страните на образуваните  квадрати. успех!-:)

slipper paterncomba

kniited sock3

Всеки по-напреднал плетач обича да плете топли и красиви чорапки за дечица и внуци.
Дали по-дълги за да се показват красиво над ботуша или къси като терлички всички те имат по една трудна пета и пръсти.
Днес чорапите, за които искам да ви разкажа не са на 5 игли, нямат пета за плетене, а само пръстчета са малко по-трудни.
За тях трябва да умеете да плетете лява и дясна свивка, лява и дясна наметка и къси редове.
През цялото време докато плетете си представяйте крака на любимият ви човек в профил и ако не разбирате какво плетете парче, може да си изрежете по вашите размери цветните геометричните фигури от хартия и да ги съедините последователно.
Вземете си мярка на вашият крак: дължина на ходилото=В и височина на чорапа=Н
Моята плетена мостра е = 10/10 см =20 бримки/ 36 реда
Плета с чорапена прежда =на 2 ката, 50 гр= 210 метра.
Инструменти: игли за плетене: 3.00 мм и игла за зашиване

foot

1. Ходило ( червената кройка на схемата):
Заплитаме с контрастен конец (който по-късно ще изнижем) всички бримки равни на В+Н= 60 бримки и късаме конеца. След това започваме същинското плетене с преждата ни за чорапа. Слага ме се маркери на 7, 36, 50-та бримка. Плетем 8 реда лицева плетка, само в участaка на последните 10 т.е от 50 до 60 бримки е жартиер.

2. Изработка на пръсти
Плетем оранжевата кройка. На всеки нечетен ред
не плетем първата бримка т.е не се плете 1 бр. на 9 ред, на 11 ред не се плетат първите 2, на 13 ред-3 бримки, те стоят на иглата но не се изплитат.

3. Изработка на пета ( по-светло оранжевата кройка)
Продължаваме с изработката на пръстите, като на всеки следващ ред намаляваме големината му с по една бримка така още 6 реда,т.е с още 3 бримки по-малко, 
Още в първият ред на тази кройка започваме свиването от двете страни на маркираната 36-та бримка. Изработваме го с дясна и лява свивка в продължение на 14 реда като свиването става само в нечетен(лицев ред).
В тази кройка, след като сме направили късите редове с 6 бримки в началото, почваме обратното действие- допълнително ги добавяме отново една по една в 12 последователни реда. За да не се образуват дупчици проверете как се изработват късите редове.
След като сте готови с тази кройка ще забележите как малкото ви пръстче ще се падне по средата на петата. И тъйкато с петата ще сте свършили още в 14 ред от началото на тази кройка, останалите редове нямат свивки на петата. Участъка на ластика е без промяна-жартиер.
Отдъхнете си-:) Направихте най-сложната 3-та част.....

4. Kапаче

Тази част е 8 лицеви реда с 8 реда жартиер в областта на ластика. Прилича на ходилото , но с по-малко бримки.Това е като капаче върху крака и е най-горната видима част.
Изработихме по-голямата част от необходимите част за чорапа. Остава само една, която е обсолютно огледана симетрия на третата част. В областта на пръстите се повтарят намаляването и увеличаването
6 пъти по 1 бримка в лицевият ред, но в маркираната бримка за пета вече не се свива, а се наддава в 7 поредни лицеви реда със дясна и лява наддавка.

kniited sock1
В областта на ластика се плете жартиер.

В последният ред сте отново с първоначалните 60 бримки.
Браво на вас! Готови сте за зашиване-;)
Изнизвате контрастният конец и зашивате бримка в бримка.
Измерените в разтегнато състояние-35 бримки за ходило при мен са 36 номер на обувка=23 см.

kniited sock2
Препоръка, ако имате по-широк крак може да вмъкнете един или два къси реда само в областта около мястото за пета около 20-25 бримки.

 

 

detsko smПреди известно време се влюбих в един детски модел...за момченце.

Като си имам момиче, харесвам момчешките неща, а може би това важи и за вас -:)

Модела беше публикуван преди доста време в списание Сабрина (снимката с бялата прежда и остро деколте).

Едва сега по случай рожденният ден на племенника ми реших да го оплета.

Момичетата, който идват при мен на курс знаят, че обичам да плета в кръг и в всякакви странни кройки, за да няма шевове- какво да се прави страст-:)

Това е не защото мразя да шия плетива (кой ли ги обича?), а защото смятам, че освен новородените и ние нямаме нужда от шевове.

Така промених публикуваният модел в безшевна блузка с апликация (блузата със сивата прежда)

Обичам да ги започвам от врата, но този път е започната отдолу-нагоре.

Публикацията бе с остро деколте и  с кройки за по-малки деца. Аз съм използвала кройка за над 5 годишни деца - класически реглан.

 

1
Когато се плете в кръг, няма как да се изплетете цветна кола. След първият  цветен ред конеца  ви остава на лявата страна на колата. Следващият ред започва отново от дясно и  когато ви трябва цветният конец, той ще в ляво на цветната форма и няма как да плетете с него. Затова аз съм апликирала колата от разтегливо трико. Нарисувала съм ви една кола, за да си я разпечатата те.

detsko 1Използвани материали:

100 % памук(с приблизително еднаква дебелина-J)

Сиво х 200 гр:

Синьо, зелено, жълто, бяло и тъмно лилаво х 50 гр.

Използвани инструменти:

3,5 мм-обръч, игла за зашиване на ръкава, игла за плетене на 1 кука-2 мм

Мостра:

18 бримки =10 см

 28 реда =10 см.

Използвани плетки:

Лицева гладка: редуване на лицев(нечетен) и опаков (четен)ред

*плетена в кръг= четните и нечетните редове са винаги лицеви редове

Опакова плетка: редуване на опаков (нечетен)ред и лицев(четен)

* плетена в кръг= четните и нечетните редове са винаги опакови редове.

Използваната кройка е в см и е за дете с височина: 98-104 / 122-128 / 134-140 см.

Заплитате в кръг  бримките за гръб и предница 136/156/164 бримки.

Плетете в продължените на 24/28/31 см. Това е кройка за малко по-къс пуловер, за да се вижда ризата под него, ако желаете плетете още няколко см. Аз  съм плела в продължение на 30 см, въпреки че детете е 102 см, т.е трябва да гледам най-малкит размер.

Плетката е редуване на цветен и фонов конец.

1 ред-лицев цветен ред

2, 3 и 4-опаков цветен ред

5, 6, 7 и 8 ред-лицев фонов(сив) конец.

Плетката се редува до използване на 1 път от всеки цвят. След това до мишницата е само фон.

Изработката на мишниците :

Разделяте всички бримки на две части и поставяте маркери. На маркираните места свивате  по 4/6/8 бримки (свиването става както изработка на голям илик за копче).

Заплитате ръкавите с 39/40/41 бримки. Плетете през цялото време плетката с редуването на цветен и фонов конец, като наддавате на всеки 8 ред., т.е при започване на нов цветен ред  добавяте в дясният и левият край на реда по една бримка след първата и последната! Незабравяйте това! При достигане на 21/28/32 см е време да обединим на общо кръгово плетене тялото +двата ръкава. В двата края на ръкавите свиваме  по 3/4/5 бримки от двете страни и след това на друг обръч обединаваме трите части, като вмъкваме ръкавите на направините свивки за мишници. От тук в продължение на  16/19/20 см плетем отнова плетката с редуването на цветен и фонов конец, но в областта на тялото цветните редове са лицеви, а в областта на ръкава са опакови. За образуване на реглана си поставяме  маркери на местата където сме обединили ръкавите с тялото. Първата бримка до маркера я плетем лицево, втората и третата симетрично от двете страни я свиваме  в лява и дясна свивка с наклон през ред.

carЗавършваме блузката с  цветни 6  реда вместо 4 за да се навие бието на вътре и срязваме конеца. Очакват ви мнго цветтни конци за ушиване и една кола за монтиране-J. След зашиване на ръкавите, зашивате и мишниците. Свитите бримки ев края на ръкавите се зашивате със свитите бримки от тялото-бримка в бримка.

Гумите на колата са изплетени на 1 кука. В кръг от 6 синджирини бримки съм бръкнала и изработила 18 високи пълнежа. Това е от мен.

Приятно плетене!

grey_sock

Искам да споделя с Вас многоооо лесно терличе, изработено с класическа прежда 50/50 - вълна/акрил, 300 метра в 100 г, на два ката и на тънки игли - № 3, за да е стегнато и топло.

Избрала съм два цвята за изделието, за да видете на снимките дължината на отделните редовете.

От приложените снимките се надявам да ви е изключително лесно да разгледате етапите на изработка.

Веднъж научили модела може да си го изработите от букле и какви ли не по-ефектни и красиви прежди, защото не се съмнявам във вашата креативност-:).sock_1

Модела е без шев на стъпалото за да ни е комфортно, когато ходим с него.Използва техниката за къси или скъсени редове. Внимавайте при присъединяването им към по-горен ред, за да не се получават дупчици. Приятно плетене!

-  Нанизваме 44 бримки.
Броя им трябва  да е равен на дължината на ходилото в см и в разпънато състояние на мострата. 
Нанизваме ги на какъв да е ярък и контрастен конец с най-обикновеното нанизване - единично с единичен конец, за да може след завършването на терличето да го изнижем по-лесно.
- След нанизването срязваме конеца и започваме да плетем с преждата избрана за изделието. Изплитаме един нулев опаков ред от тъмно сивата прежда.
- Слагаме си маркери на първият ред след 3 и 9 бр.
Плетем цялото изделие жартиерна плетка, като от опаковата страна плетем късите редове.
1 ред : Тъмно сиво: 44 Опакови бримки
2 ред: Светло сиво:41 Опакови бримки, останали те 3 не се плетат
3 ред: Светло сиво::41 Опакови бримки
4 ред: Светло сиво:35 Опакови бримки, останалите 9 не се плетат
5 ред: Светло сиво: 35 Опакови бримки
6 ред: Тъмно сиво: 44 Опакови бримки. Изплитаме на реда всички и внимаваме с присъединяването на късите 2-ри и 4-ти ред.

sock_2

Повтаряме 10 пъти от 1 до 6 ред и се получава веревно парче.В последният 6-ти ред на 10-тото повтяряне свиваме последователно първите 22 бримки.

С останалите 22 на иглите изработваме един малък тъмен триъгълник (от 1-5 ред) отново с късите редове на последните 3 и 6 бримки.
Той ще се падне след зашиването най-отгоре на крака. Срязваме конеца поне на 1 метър от плетката.

Изнизваме контрастният конец.
Слагаме началото на плетката на игли, след това зашиваме нулевият и последния  5 -ти ред безшевно със вмъкване на ред с игла за шиене.grey_sock2

Когато стигнем до 22 бримка , бримките за зашиване от тъмният триъгълник ще свършат. Останалите 22 бримки от нулевият ред свиваме една след друга до края на реда.
Завършвайки това стигаме до петата и зашивам ръба - бобче в бобче.

Ако сте правили хубав перлен край  няма да ви личи зашиването, тук са и конците от смяната на цветовете.slipper_pinkjpg_sm

Ако не свиете тези 22 бримки в последните редове от лявата и дясната страна, а си ги плетете след присъединяването с гладка лицева плетка и прежда -тип букле, ще се получи варианта на снимката като кройка, а като цвят вие ще си го решите!

Успех!

knit_dress_1Материал: 200 г кафява прежда, 25 г. Розова прежда, (100 % акрил, 100 гр= 300 м)

Размер:38-40(европейска номерация)

Инструменти: 3,5 мм обръч, игла за кроше, гобленарска игла.

 Използвани плетки:

Гладка лицева плетка:

1 ред-лицев ред

2 ред- опаков ред

Жартиерна плетка:

Всички редове лицеви или всички редове опакови.

За този модел е добре да прочетете първо цялата схема и след това да се захващате с него за да не разплитате! Препоръчвам плетене в кръг до ръкавните извивки.

Предница:

Заплитаме 96 бримки от кафявата прежда и плетем 6 ръбчета жартиерна плетка.

След това продължаваме с гладка лицева плетка в продължение на 41 см =108 реда През цялото време свиваме симетрично от двете страни на всеки 3 лицев ред. Така в талията сме свили 18 бримки т.е имаме 60 бримки.

На 24 см(63 ред) от заплитането изработваме „цепка„ за прав джоб с ширина 10 см=17 бримки на 7, 5 см=13 бр от центъра на предницата.

Как се изработват цепките, от коитов този модел има много на брой. Вижте кройката, на гърба и на ръкавите и са означени с червен цвят на кройката?

Започвате 63 ред от лицевата страна на изделието, изплитате 8 бримки, след това с контрастен конец (които по късно ще унищожим) изплитаме бримкит,е които са равни на цепката в см. В случая 10 см=17 бр.След като са изплетени, те са на дясната игла. Една по една в обратен ред се връщата обратно на лявата игла. След коетопродължаваме да си плетем с кълбото което работите, без никаква промяна в плетка. Контрасниат конец остава вмъкнат в плетката.

В 63 ред изплитаме бримките от контрасният конец(17+), бримките до центъра на предницта(+13) и огледално до следващит джоб(+13)- общо 43 бримки.

След това повтряме действието за „цепката” и за десният джоб.

След изработката на вмъкнат ред за прав джоб продължавате да свивате до талията от двете страни до достигане на 35 см –ширина =60 бримки и височина на полата=41 см.

knit_dress_2След това плетете право без свиване в областта на талията 6 см=16 реда, и след което започваме да наддаваме до ръкавната извивка. 35 реда, на всеки 5 ред нададваме симетрично от дясно и от лявао с дясна и лява нададвака по една бримка 7 пъти. Така след 13 см нададване сме с 74 бримки. За изработаката на ръкавна изввка във всеки втори ред ( на всеки лицев) свиваме: 1 ред х4 бримки и 1 ред х3 бримки. След 14 реда( 5,5 см) започва изработката на вратната извивка.

Тя е дълбока 12 см, от които 8,5 см ще свиваме, а в останалите плетеме право. За изработката и свиваме както следва във всеки втори ред:1х3 бримки, 4 х2 бримки, 6 х 1 бримка. Остават рамената по 13 бримки =7,5 см за свиване в един ред.

За изработката първо на едното, а след това на другото рамо бримките изчакват на бримко държач( или се оставят на конец) в началото на извивката.След завършването на започнатато рамо, конеца се срязва и се връщаме да изплетем симетрично другото рамо. Дали рамената ще бъдат завършвани в един ред или след изплитане на рамената на гърба и ще бъдат зашите с вмъкмат ред решавате сами.

Изработка на гърба:

Кройката на гърба е аналогична на предницата. При нея вмъкнатите контрасни конци започват над областта на талията на 43 см от началото. Те са 13 на брой през 6 реда с ширина 15 см=26 бримки в средата на гърба. Единнственната разлика в кройката е вратната извивка. Тя се изработава 17 см след започването на ръкавната извивка в два поредни втори реда свиваме симетрично 1х13 бримки, 1х4 бримки. Плетем право 2 ред до достигане на 2 см дълбочина на вратната извивка. Завършваме двете рамена или зашиваме бримка в бримка с игла рамената.

Изработка на ръкав:

Заплитаме 62 бримки=36 см от кафявата прежда. Плетем 6 ръбчета жартиер след което започваме да плетем гладака лицева плетка и от 7 ред започва изработката на дъгата на ръкава. Тя е висока 17 см и свиваме както следва:

1х3 бр, 1х2 бр., 17х 1 бр., 2х2 бр., и последните 10 бримки свиваме в един ред.

Тук вмъкнатите редове с друг конец постепенно намаляват ширината си ( на кройката с червен цвят) 17см=29 бримки, 14,5 см=25 бр, 12,5 =21 бр, 10 =17 бр, 4=13 бр, изработени през 6 реда и централни разположени.

Зашиваме ръкава към предницата и гърба.

Изваждаме 142 бримки от вратните извивки и плетем бие пт 6 реда жартиер. Завършваме в един ред.

След сглобяване на изделието изработваме джобовете на предницата.За целта рзплитаме контрасният конец и нареждаме бримките от двете страни на образувалата се цепка на две отделни игли.За този модел неизработваме бордюр от ластик за джоба, затова още в първият ред свиваме последователно с розовата прежда всички бримки, които са по посока на плетенето, а тези които са в противополжната посока плетем докатао се образува квадрат, завършваме и зашивамесъс скрит бод от опаковата страна на изделието за да се образува джоба.

По аналогичен начин нанизваме бримките на всички вмъкнати контрасни конци и в единин ред с розовата прежда ги свиваме. Може да опитате да ги изплитате с игла на кроше със синджирена бримка, като първо изплитате от бримки на едната игла и след това от иглата с бриммки в другата посока. Между двете игли може да боднете в една от бримките и да изплетете с розовата прежда 3 ниски пълнежа. Срязвате конеца след завършване на цепката и ушивате конеца с гобленарска игла.

Ако желаете раетата на гърба да са оплетене едно в друго както оплитате изтървана опакова бримка то трбва да имате в предвид ДВЕ ОСНОВНИ НЕЩА:

1. Гърба автоматично в областта на цепките се свива с 3-4 см и още в начолото трбва да ги придвидите.

2. Заплитането се изработва от горе надолу. Т.е от вратната извивка и достигайки на кръста последната лента трябва да е срязана посредата за да я закрепите с две копчета в края, както на снимката. За целта веднага след първият вмъкната конец на кръста плетте разделено двете части (лява и дясна) на гърба (както се изработват две рамена) и след това ги обединявате на общо плетене за да вмъкнете вторият конец. Накрая когато ги оплитате бримките с розовият конец ги обиколете кафявите раета „Г”-образно

 

Подробности по това как се изражотват джобови и още много тънкости можа да намерите на сайта на работилницата 

Успех!

08_resize

Размер: 36 (38/40) 42 Европеиска номерация
Материал: За елека 500 (550) 600 г и за шала 300 (250) 200 г прежда синьо-лилав меланж, тип "Big Ball Spezial" (100% полиакрил, дължина 180 м/200 г) от Shoeller& Stahl; игли за плетене № 12.
Ластик: крайна бримка, 1 лицев, *2 опакови бримки, 2 лицеви, повтаряйте от *, за¬вършете с 2 опакови, 1 лицева, крайна бримка.
Основен мотив - гладка лицева:
-* нечетни редове-лицеви, 
- обратни ( четни)- опакови
мостра:
ластик 9бримки/и9реда = 10х10см; гладка лицева 7бримки/и9реда = 10 х 10 см.

 

 

 

Продължение...

07_resize

 

Размер: 36/38 (42/44) Европейска номерация
Материал: 550 (600) г светло зелена прежда, тип "Лимбо" (100% вълна,  125 м/50 г) от Shoeller& Stahl: обръчи за плетене № 3,5 и 4.
Ластик  с игли № 3.5: Редувайте 2 лицеви, 2 опакови.
Основен мотив с игли № 4: Плетете плетениците повтора по схемата. В четните крайни бримки плетете бримките както се появяват, съответно както е указано.
Мостра: основен мотив 20 бр/ 30 реда = 10x10 см.

undefined

 

Продължение...

02_resize

Размер: 36/38 (40/42( Европейска номерация)
Материал: 250 (300) г червена прежда, тип "Elfin" (90% полиакрил, 10% мохер,  140 м/100 г) от Shoeller& Stahl; игли за плетене № 7 и 8, кукичка за една кука № 6.
Жартиерна плетка: всички редове се плетат с лицева бримка.

Основен мотив 1 повтаряте текста в звездичките в целият ред с игли № 8:
- 1 ред: крайна бримка, *1 лицева, 1 наметка* крайна бримка;
- 2 ред: крайна бримка *изпускаме всички наметки и плтеем ОБ* крайна бримка;
- 3 ред: Лицев;
- 4 ред: лицев.
Повтаряме от *от 1 до 4 ред.

Основен мотив 2 с игли № 7:
1, 3, 5, 7 и 9 ред: крайна бримка *4 лицеви бримки, 2 опакова бримка*, завършете с 4 лицеви, крайна бримка;
2 и всички чет¬ни редове: опакови редове;
11, 13, 15, 17 и 19 ред: крайна бримка, 1 лицева, *2 опакови бримки, 4 лицеви, завършете с 2 опакови, 1 лицева, крайна бримка.
Повтаряйте от * от 1 до 20 ред.

Основен мотив 3 с игли № 8 в :
1 ред:1 крайна бримка: *1 лицев, 1 наметка; 2 крайна бримки
2 ред: *1 лицева, изпускаме наметките;
3 ред: лицева бримка;
4 ред: О бримка.
Повтаряйте в * от 1 до 4 КР.
Мостра: основен мотив 1 - 12 бримк/16 реда = 10 х 10 см;
основен мотив 2-13бр./22реда=10х 10 см;
основен мотив 3 -12 бр./ 16 Реда = 10 х 10 см.

 

Продължение...

youngfashion_resize

Размер:
55-57 см –обиколка на главата
Необходими материали: 100 г синя прежда с бабуни  и гладка прежда в същият цвят.
Инструменти: прави игли  № 5 и № 8.
Използвани плетки

undefined

Продължение...

volant_hat_sm

Размер: Универсален
Необходими материали и инструменти: 200 г за шала и 100 г за шапката тъмнолю-лякова лентова прежда (100% акрил; 50 г = 32 м); прави игли № 8.
Използвани плетки
Жартиерна лицева: Във всички лицеви и опакови редове бримките  се плетат само налице.
Бримкова проба: 10 бримки и 14 реда в жартиерна плетка = 10 х 10 см.
Техника на изработване:

Продължение...

Банер
Банер
Банер
Банер