knit_dress_1Материал: 200 г кафява прежда, 25 г. Розова прежда, (100 % акрил, 100 гр= 300 м)

Размер:38-40(европейска номерация)

Инструменти: 3,5 мм обръч, игла за кроше, гобленарска игла.

 Използвани плетки:

Гладка лицева плетка:

1 ред-лицев ред

2 ред- опаков ред

Жартиерна плетка:

Всички редове лицеви или всички редове опакови.

За този модел е добре да прочетете първо цялата схема и след това да се захващате с него за да не разплитате! Препоръчвам плетене в кръг до ръкавните извивки.

Предница:

Заплитаме 96 бримки от кафявата прежда и плетем 6 ръбчета жартиерна плетка.

След това продължаваме с гладка лицева плетка в продължение на 41 см =108 реда През цялото време свиваме симетрично от двете страни на всеки 3 лицев ред. Така в талията сме свили 18 бримки т.е имаме 60 бримки.

На 24 см(63 ред) от заплитането изработваме „цепка„ за прав джоб с ширина 10 см=17 бримки на 7, 5 см=13 бр от центъра на предницата.

Как се изработват цепките, от коитов този модел има много на брой. Вижте кройката, на гърба и на ръкавите и са означени с червен цвят на кройката?

Започвате 63 ред от лицевата страна на изделието, изплитате 8 бримки, след това с контрастен конец (които по късно ще унищожим) изплитаме бримкит,е които са равни на цепката в см. В случая 10 см=17 бр.След като са изплетени, те са на дясната игла. Една по една в обратен ред се връщата обратно на лявата игла. След коетопродължаваме да си плетем с кълбото което работите, без никаква промяна в плетка. Контрасниат конец остава вмъкнат в плетката.

В 63 ред изплитаме бримките от контрасният конец(17+), бримките до центъра на предницта(+13) и огледално до следващит джоб(+13)- общо 43 бримки.

След това повтряме действието за „цепката” и за десният джоб.

След изработката на вмъкнат ред за прав джоб продължавате да свивате до талията от двете страни до достигане на 35 см –ширина =60 бримки и височина на полата=41 см.

knit_dress_2След това плетете право без свиване в областта на талията 6 см=16 реда, и след което започваме да наддаваме до ръкавната извивка. 35 реда, на всеки 5 ред нададваме симетрично от дясно и от лявао с дясна и лява нададвака по една бримка 7 пъти. Така след 13 см нададване сме с 74 бримки. За изработаката на ръкавна изввка във всеки втори ред ( на всеки лицев) свиваме: 1 ред х4 бримки и 1 ред х3 бримки. След 14 реда( 5,5 см) започва изработката на вратната извивка.

Тя е дълбока 12 см, от които 8,5 см ще свиваме, а в останалите плетеме право. За изработката и свиваме както следва във всеки втори ред:1х3 бримки, 4 х2 бримки, 6 х 1 бримка. Остават рамената по 13 бримки =7,5 см за свиване в един ред.

За изработката първо на едното, а след това на другото рамо бримките изчакват на бримко държач( или се оставят на конец) в началото на извивката.След завършването на започнатато рамо, конеца се срязва и се връщаме да изплетем симетрично другото рамо. Дали рамената ще бъдат завършвани в един ред или след изплитане на рамената на гърба и ще бъдат зашите с вмъкмат ред решавате сами.

Изработка на гърба:

Кройката на гърба е аналогична на предницата. При нея вмъкнатите контрасни конци започват над областта на талията на 43 см от началото. Те са 13 на брой през 6 реда с ширина 15 см=26 бримки в средата на гърба. Единнственната разлика в кройката е вратната извивка. Тя се изработава 17 см след започването на ръкавната извивка в два поредни втори реда свиваме симетрично 1х13 бримки, 1х4 бримки. Плетем право 2 ред до достигане на 2 см дълбочина на вратната извивка. Завършваме двете рамена или зашиваме бримка в бримка с игла рамената.

Изработка на ръкав:

Заплитаме 62 бримки=36 см от кафявата прежда. Плетем 6 ръбчета жартиер след което започваме да плетем гладака лицева плетка и от 7 ред започва изработката на дъгата на ръкава. Тя е висока 17 см и свиваме както следва:

1х3 бр, 1х2 бр., 17х 1 бр., 2х2 бр., и последните 10 бримки свиваме в един ред.

Тук вмъкнатите редове с друг конец постепенно намаляват ширината си ( на кройката с червен цвят) 17см=29 бримки, 14,5 см=25 бр, 12,5 =21 бр, 10 =17 бр, 4=13 бр, изработени през 6 реда и централни разположени.

Зашиваме ръкава към предницата и гърба.

Изваждаме 142 бримки от вратните извивки и плетем бие пт 6 реда жартиер. Завършваме в един ред.

След сглобяване на изделието изработваме джобовете на предницата.За целта рзплитаме контрасният конец и нареждаме бримките от двете страни на образувалата се цепка на две отделни игли.За този модел неизработваме бордюр от ластик за джоба, затова още в първият ред свиваме последователно с розовата прежда всички бримки, които са по посока на плетенето, а тези които са в противополжната посока плетем докатао се образува квадрат, завършваме и зашивамесъс скрит бод от опаковата страна на изделието за да се образува джоба.

По аналогичен начин нанизваме бримките на всички вмъкнати контрасни конци и в единин ред с розовата прежда ги свиваме. Може да опитате да ги изплитате с игла на кроше със синджирена бримка, като първо изплитате от бримки на едната игла и след това от иглата с бриммки в другата посока. Между двете игли може да боднете в една от бримките и да изплетете с розовата прежда 3 ниски пълнежа. Срязвате конеца след завършване на цепката и ушивате конеца с гобленарска игла.

Ако желаете раетата на гърба да са оплетене едно в друго както оплитате изтървана опакова бримка то трбва да имате в предвид ДВЕ ОСНОВНИ НЕЩА:

1. Гърба автоматично в областта на цепките се свива с 3-4 см и още в начолото трбва да ги придвидите.

2. Заплитането се изработва от горе надолу. Т.е от вратната извивка и достигайки на кръста последната лента трябва да е срязана посредата за да я закрепите с две копчета в края, както на снимката. За целта веднага след първият вмъкната конец на кръста плетте разделено двете части (лява и дясна) на гърба (както се изработват две рамена) и след това ги обединявате на общо плетене за да вмъкнете вторият конец. Накрая когато ги оплитате бримките с розовият конец ги обиколете кафявите раета „Г”-образно

 

Подробности по това как се изражотват джобови и още много тънкости можа да намерите на сайта на работилницата 

Успех!

Банер
Банер
Банер
Банер