detsko smПреди известно време се влюбих в един детски модел...за момченце.

Като си имам момиче, харесвам момчешките неща, а може би това важи и за вас -:)

Модела беше публикуван преди доста време в списание Сабрина (снимката с бялата прежда и остро деколте).

Едва сега по случай рожденният ден на племенника ми реших да го оплета.

Момичетата, който идват при мен на курс знаят, че обичам да плета в кръг и в всякакви странни кройки, за да няма шевове- какво да се прави страст-:)

Това е не защото мразя да шия плетива (кой ли ги обича?), а защото смятам, че освен новородените и ние нямаме нужда от шевове.

Така промених публикуваният модел в безшевна блузка с апликация (блузата със сивата прежда)

Обичам да ги започвам от врата, но този път е започната отдолу-нагоре.

Публикацията бе с остро деколте и  с кройки за по-малки деца. Аз съм използвала кройка за над 5 годишни деца - класически реглан.

 

1
Когато се плете в кръг, няма как да се изплетете цветна кола. След първият  цветен ред конеца  ви остава на лявата страна на колата. Следващият ред започва отново от дясно и  когато ви трябва цветният конец, той ще в ляво на цветната форма и няма как да плетете с него. Затова аз съм апликирала колата от разтегливо трико. Нарисувала съм ви една кола, за да си я разпечатата те.

detsko 1Използвани материали:

100 % памук(с приблизително еднаква дебелина-J)

Сиво х 200 гр:

Синьо, зелено, жълто, бяло и тъмно лилаво х 50 гр.

Използвани инструменти:

3,5 мм-обръч, игла за зашиване на ръкава, игла за плетене на 1 кука-2 мм

Мостра:

18 бримки =10 см

 28 реда =10 см.

Използвани плетки:

Лицева гладка: редуване на лицев(нечетен) и опаков (четен)ред

*плетена в кръг= четните и нечетните редове са винаги лицеви редове

Опакова плетка: редуване на опаков (нечетен)ред и лицев(четен)

* плетена в кръг= четните и нечетните редове са винаги опакови редове.

Използваната кройка е в см и е за дете с височина: 98-104 / 122-128 / 134-140 см.

Заплитате в кръг  бримките за гръб и предница 136/156/164 бримки.

Плетете в продължените на 24/28/31 см. Това е кройка за малко по-къс пуловер, за да се вижда ризата под него, ако желаете плетете още няколко см. Аз  съм плела в продължение на 30 см, въпреки че детете е 102 см, т.е трябва да гледам най-малкит размер.

Плетката е редуване на цветен и фонов конец.

1 ред-лицев цветен ред

2, 3 и 4-опаков цветен ред

5, 6, 7 и 8 ред-лицев фонов(сив) конец.

Плетката се редува до използване на 1 път от всеки цвят. След това до мишницата е само фон.

Изработката на мишниците :

Разделяте всички бримки на две части и поставяте маркери. На маркираните места свивате  по 4/6/8 бримки (свиването става както изработка на голям илик за копче).

Заплитате ръкавите с 39/40/41 бримки. Плетете през цялото време плетката с редуването на цветен и фонов конец, като наддавате на всеки 8 ред., т.е при започване на нов цветен ред  добавяте в дясният и левият край на реда по една бримка след първата и последната! Незабравяйте това! При достигане на 21/28/32 см е време да обединим на общо кръгово плетене тялото +двата ръкава. В двата края на ръкавите свиваме  по 3/4/5 бримки от двете страни и след това на друг обръч обединаваме трите части, като вмъкваме ръкавите на направините свивки за мишници. От тук в продължение на  16/19/20 см плетем отнова плетката с редуването на цветен и фонов конец, но в областта на тялото цветните редове са лицеви, а в областта на ръкава са опакови. За образуване на реглана си поставяме  маркери на местата където сме обединили ръкавите с тялото. Първата бримка до маркера я плетем лицево, втората и третата симетрично от двете страни я свиваме  в лява и дясна свивка с наклон през ред.

carЗавършваме блузката с  цветни 6  реда вместо 4 за да се навие бието на вътре и срязваме конеца. Очакват ви мнго цветтни конци за ушиване и една кола за монтиране-J. След зашиване на ръкавите, зашивате и мишниците. Свитите бримки ев края на ръкавите се зашивате със свитите бримки от тялото-бримка в бримка.

Гумите на колата са изплетени на 1 кука. В кръг от 6 синджирини бримки съм бръкнала и изработила 18 високи пълнежа. Това е от мен.

Приятно плетене!

Банер
Банер
Банер
Банер