grey_sock

Искам да споделя с Вас многоооо лесно терличе, изработено с класическа прежда 50/50 - вълна/акрил, 300 метра в 100 г, на два ката и на тънки игли - № 3, за да е стегнато и топло.

Избрала съм два цвята за изделието, за да видете на снимките дължината на отделните редовете.

От приложените снимките се надявам да ви е изключително лесно да разгледате етапите на изработка.

Веднъж научили модела може да си го изработите от букле и какви ли не по-ефектни и красиви прежди, защото не се съмнявам във вашата креативност-:).sock_1

Модела е без шев на стъпалото за да ни е комфортно, когато ходим с него.Използва техниката за къси или скъсени редове. Внимавайте при присъединяването им към по-горен ред, за да не се получават дупчици. Приятно плетене!

-  Нанизваме 44 бримки.
Броя им трябва  да е равен на дължината на ходилото в см и в разпънато състояние на мострата. 
Нанизваме ги на какъв да е ярък и контрастен конец с най-обикновеното нанизване - единично с единичен конец, за да може след завършването на терличето да го изнижем по-лесно.
- След нанизването срязваме конеца и започваме да плетем с преждата избрана за изделието. Изплитаме един нулев опаков ред от тъмно сивата прежда.
- Слагаме си маркери на първият ред след 3 и 9 бр.
Плетем цялото изделие жартиерна плетка, като от опаковата страна плетем късите редове.
1 ред : Тъмно сиво: 44 Опакови бримки
2 ред: Светло сиво:41 Опакови бримки, останали те 3 не се плетат
3 ред: Светло сиво::41 Опакови бримки
4 ред: Светло сиво:35 Опакови бримки, останалите 9 не се плетат
5 ред: Светло сиво: 35 Опакови бримки
6 ред: Тъмно сиво: 44 Опакови бримки. Изплитаме на реда всички и внимаваме с присъединяването на късите 2-ри и 4-ти ред.

sock_2

Повтаряме 10 пъти от 1 до 6 ред и се получава веревно парче.В последният 6-ти ред на 10-тото повтяряне свиваме последователно първите 22 бримки.

С останалите 22 на иглите изработваме един малък тъмен триъгълник (от 1-5 ред) отново с късите редове на последните 3 и 6 бримки.
Той ще се падне след зашиването най-отгоре на крака. Срязваме конеца поне на 1 метър от плетката.

Изнизваме контрастният конец.
Слагаме началото на плетката на игли, след това зашиваме нулевият и последния  5 -ти ред безшевно със вмъкване на ред с игла за шиене.grey_sock2

Когато стигнем до 22 бримка , бримките за зашиване от тъмният триъгълник ще свършат. Останалите 22 бримки от нулевият ред свиваме една след друга до края на реда.
Завършвайки това стигаме до петата и зашивам ръба - бобче в бобче.

Ако сте правили хубав перлен край  няма да ви личи зашиването, тук са и конците от смяната на цветовете.slipper_pinkjpg_sm

Ако не свиете тези 22 бримки в последните редове от лявата и дясната страна, а си ги плетете след присъединяването с гладка лицева плетка и прежда -тип букле, ще се получи варианта на снимката като кройка, а като цвят вие ще си го решите!

Успех!

Банер
Банер
Банер
Банер